Bokstavelig talt kunst

Publisert Sist oppdatert

KUNSTUTSTILLING

Oversettelse - Galleri Babel (3.-13. mai) - Kurator: Henrik Skotte

Babels utstillingslokale gir umiddelbart inntrykk av å ikke romme mye. Hvite vegger med ytterst få kunstverk møter publikum. Men som Per Formo, billedkunstner og initiativtaker til Oversettelse, påpekte i utstillingens åpningstale, er dette en forsiktig utstilling hvor kunsten «lurer rundt» i lokalet. Her er det er mye å oppdage, er man tålmodig nok.

Utstillingen Oversettelse er en del av Trondheim litteraturfestival, «Æ Å». På Galleri Babel møtes billedkunstnere og forfattere for å skape et et rom hvor hensikten er å oversette litteratur til billedkunst og omvendt. Dette kan minne om den litterære sjangeren Paragone; en sjanger fra den italienske renessansen som forsøker å opphøye en kunstform på bekostning av en annen. Oversettelse er ingen konkurranse mellom to kunstarter. Det er en paragone i ordets sanne betydning: en sammenlikning, hvor hovedintensjonen ikke er å sette ord- og billedkunst opp mot hverandre, men å forsøke å skape et fruktbart samspill mellom disse.

Dette lykkes i stor grad, da det er vanskelig å skille de ulike kunstformene på utstillingen fra hverandre. Det beste eksemplet på dette er Gunnar Wærness' bokmanus Bli verden. Hver av boksidene er små kunstverk hvor spredt, oppstykket tekst og heldekkende illustrasjon blir uunnværlige for hverandre, og for verket.

Noe av det morsomste med utstillingen er at ord og litteratur får en fysisk tilstedeværelse. Annika Borgs installasjon_Fast flytende v.2_ illustrerer dette på en måte som fikk meg til å smile. Hun har festet deler av en Samuel Beckett-tekst på vinduet. Enkelte ord og bokstaver mangler; de har nemlig falt ned på runde stener i vinduskarmen og på gulvet. Bokstavskyggene som dannes av at sola skinner på vinduet understreker denne uvante frigjøringen og levendegjøringen av skrift.

Oversettelse er en underfundig lek med ord og bilder. Et skattekammer i grenseland mellom litteratur og billedkunst.

Powered by Labrador CMS