TILRETTELEGGER: Anne Marit Longva i SiT Råd har utviklet et kurstilbud for frivillige i Trondheim.

Nå må det stilles krav til de frivillige

SiT øker kurstilbudet til frivillige etter rapport fra Eksperter i Team. Nå bør det stilles høyere krav til de frivillige organisasjonene, sier forfatter av rapporten, Audun Bjørkøy.

Publisert Sist oppdatert

I fjor skrev Under Dusken om en rapport som beskrev hvordan frivillighetskulturen i Trondheim trues. Rapporten ble laget av fire studenter fra Eksperter i Team, og skisserte flere tiltak for at det frivillige studentmiljøet i Trondheim ikke skal sakte akterut i forhold til andre studiebyer.

Fakta

Fakta i saken:

Frivillighet

  • I august 2010 fremla en Eksperter i Team-gruppe en rapport som analyserte frivillighetsmiljøet i Trondheim
  • Rapporten kom frem til at miljøet i Trondheim er truet fordi det er for lite tilrettelagt
  • I kjølvannet av rapporten foreslo Velferdtinget at SiT skulle opprette en frivillighetskoordinator og tilby et bredere kurstilbud

I kjølvannet av rapporten ble SiT Råd i samarbeid med Velferdstinget enige om et kurs- og workshoptilbud for frivillige.

Student Audun Bjørkøy var med på å lage rapporten. Han er fornøyd med tiltakene som har blitt gjort siden de ga ut rapporten i fjor høst, men påpeker at det likevel kan gjøres mer. Bjørkøy mener økonomiske bidragsytere bør stille krav om smartere drift.

– Her er det ikke snakk om store krav, men for eksempel et krav om at ledere skal kurses. Jeg tror et høyere kunnskapsnivå innen lederskap vil gagne frivillighetsmiljøet.

Skepsis til forslaget

Bjørkøy forteller at studentfrivilligheten er Trondheims viktigste fortrinn og mener derfor at NTNU og SiT bør ta mer ansvar.

– Ved å stille krav kan man redusere risikoen for at noe går galt. Hvis noe skulle gå galt med frivillighetsmiljøet, vil dette i stor grad påvirke NTNU og de andre utdanningsinstitusjonene i Trondheim, sier Bjørkøy.

Leder av Studentersamfundet, Erling Kjelstrup, er skeptisk til at økonomiske bidragsytere skal stille krav.

– Så lenge dette er frivillig basert, er det feil at økonomiske bidragsytere skal stille krav. Dette ville være et steg mot profesjonalisering, sier han. Kjelstrup ønsker imidlertid debatten velkommen og forteller at vi må være tilpasningsdyktige.

– Tidene forandre seg, og vi bør selvfølgelig passe på å gjøre grep for å sikre at vi opprettholder kulturen vår, men jeg tror det finnes andre og bedre løsninger enn å stille slike krav.

Ann Marit Longva er prosjektkordinator for det nye kurstilbudet hos SiT Råd. Hun er også skeptisk til at det skal stilles formelle krav fra bidragsyterne.

– De frivillige organisasjonene har gode tradisjoner for valg av ledere og det er stor konkurranse om de tyngste vervene. Dessuten er studentorgansasjonene drevet av et brennende engasjement og står uavhengig fra både utdanningsinstitusjonene og kommersielle aktører. Det synes jeg er en styrke.

Hun mener også at noe av det Bjørkøy etterlyser allerede har kommet på plass med det nye kurstilbudet.

– Ledere får flere muligheter til kursing etter at de har tiltrått, nå blant annet gjennom SiT Råds nye kurstilbud for frivilligheten.

Lettere å være frivillig?

– Mange studenter har problemer med å kombinere det frivillige arbeidet med utdanningen. Denne tidsklemma skaper utilfredshet og gjør at læringsutbyttet blir mindre, forklarer Bjørkøy.

Bjørkøy får støtte fra Kjelstrup, som kan fortelle at det er en kjent sak at mange med tyngre verv sliter med å følge normal studieprogresjon. Han har troen på at kurstilbudet vil hjelpe på dette.

– Det er vanskelig å si nå i oppstartsfasen hvor mye det vil hjelpe, men jeg er sikker på at det vil bedre seg.

På spørsmål om ikke SiT overtar en viktig rolle for frivilligheten i form av opplæringen, svarer prosjektkordinator Longva:

– Det er viktig å presisere at det ikke er snakk om å ta over ansvar eller forflytte forankringen bort fra studentorganisasjonene, men bidra med hjelp og støtte der det trengs.

Powered by Labrador CMS