Slik lager du ditt eget juleøl

Med en halvtimes innsats og 80 kroner kan du få 20 liter hjemmebrygget julebrygg.

Tekst: Simen Sundsbø,

Du har kanskje hørt at det å brygge øl er vanskelig, tidkrevende og at ingrediensene er lite tilgjengelige, men det å lage juleøl kunne nesten ikke vært enklere.

I månedene før jul selger de fleste dagligvarehandler små flasker med humleekstrakt kalt Tomtebrygg. Med Tomtebrygg kan man med minimal innsats og kunnskap lage sitt eget juleøl som ikke står tilbake for juleølet som går over disk.

Basisoppskrift

- En flaske tomtebrygg.
– 800 gr. sukker
– 40 gr. fersk gjær (eventuelt en pakke tørrgjær)
– 15-20 liter vann.
– Balje, bøtte eller vinballong

Løs opp sukkeret sammen med 3 liter varmt vann. Hell det varme vannet sammen med resten av vannet i bryggekaret og tilsett flasken med Tomtebrygg. Vannet bør holde omtrent 30 grader når gjæret tilsettes.

La brygget stå i ca 24 timer før det helles over på flasker. Flaskene settes oppreist på et kaldt sted som en kjeller, kjøleskap eller bod. Etter omtrent en uke er ølet klart til å drikkes.

Mer alkohol

Om du følger hovedoppskriften, vil du få et søtt øl med omtrent lettølsstyrke, men det er helt uproblematisk å endre smak og prosent. Du kan for eksempel doble sukkermengden for å få tilnærmet butikkølstyrke, men da bør bryggekaret stå et døgn lenger før det tappes på flaske. Om du vil ha et riktig sterkt øl kan du ha enda mer sukker i, men dette vil gå ut over smaken på brygget.

Smaksvariasjoner

Den opprinnelige oppskriften er ikke så veldig spennende når det kommer til smak, men den er et fint utgangspunkt for eksperimentering. Sukkeret kan helt eller delvis byttes ut med maltekstrakt, honning eller sirup og man kan justere mengden opp for å få det sterkere.
Du kan også tilsette frukt eller krydder. Det gjør seg for eksempel veldig godt med noen nellik i brygget. Man kan legge i noen skiver med appelsin for å få en fruktigere smak, eller tilsette en flaske vørterøl eller bayer for å gi mer ølsmak.

Gjæring og kullsyre

Om du ikke vil ha ølet for søtt kan du også la det stå litt lenger før du tapper det på flasker og setter dem på det kjølige stedet. Da vil gjæret spise mer av sukkeret før den blir passivisert av den lave temperaturen. Det er også viktig å merke seg at Co2 er et biprodukt av gjæringen. Det er dette som gir ølet kullsyre. Om du får for mye kullsyre i en lukket flaske vil den eksplodere. Det er helt klart mest praktisk å bruke 1,5 liters plastflasker, som takler mye Co2. Glassflasker tåler mye mindre og blir til splintgranater om trykket blir for høyt.

Upasteurisert

Det ferdige ølet vil være upasteurisert, og gjæret vil fortsette å spise sukker etter at det er ferdig. Det vil for det første gradvis endre på smaken og det er generelt ganske begrenset holdbarhet på brygget. Du får derfor et godt påskudd for å invitere venner og kjente på fest med gratis øl. Med en halvliterspris på 2 til 3 kroner kan selv studenter være rause med drikkevarene.

Powered by Labrador CMS