– Temaendring kan svekke tilliten

I januar annonserte ISFiT-15 at festivalen skulle endre tema, uten Storsalens samtykke. Det er uheldig når temaet er så sentralt under valget, mener professor Toril Aalberg ved NTNU.

Publisert Sist oppdatert

Marius Jones ble i fjor valgt som president for ISFiT 2015. Under valget legger hver enkelt lederkandidat fram sitt utvalgte tema, og mange studenter stemmer på grunnlag av lederkandidatenes tema.

Fakta

ISFiT:

  • ISFiT står for the «International Student Festival in Trondheim» og blir arrangert annethver år.
  • Her møtes over 450 studenter fra hele verden for å diskutere temaet i 17 ulike workshoper, og for å ta del i festivalens kulturprogram.
  • ISFiT ble arrangert for første gang i 1990.
  • For første gang i festivalens historie, har presidenten og styret skiftet tema.
  • ISFiT-15 har skiftet tema fra arbeid til korrupsjon.

Jones stilte med temaet arbeid, men for første gang i festivalens historie har ISFiTs president, sammen med styret, skiftet tema.

– Konsekvensen av et slikt temaskifte kan være at mange studenter som har stemt, føler seg skuffa, i alle fall hvis tema er så viktig for valget, mener Toril Aalberg, som har en doktorgrad i statsvitenskap.

Komplisert temaskifte

Jones vant soleklart med 161 stemmer av totalt 204 under valget i fjor. Fordi emnet er så sentralt under valget, mener Aalberg at et temaskifte kan svekke tilliten til Jones.

– At temaet blir endret etter et demokratisk valg, kan gå utover tilliten mellom leder og Storsalen. Siden det ikke er gjenvalg, er det viktig at lederen bygger opp igjen tilliten hvis den er svekket, sier hun.

Hun mener valget av president og temaskiftet er en komplisert sak, og trekker paralleller til partivalg.

– Velgere kan uttrykke sin misnøye ved ikke å stemme på partiet til neste valg. I ISFiTs tilfelle er ikke det mulig, fordi ISFiT-presidenten bare blir valgt én gang, sier Aalberg.

Videre mener hun problemet ikke bare ligger i tilliten mellom leder og studentene. Et temaskifte kan også skape splittelse lenger ned i organisasjonen.

– Det kan oppstå konflikt mellom de som støtter temaskiftet og de som er misfornøyde med temaskiftet. Det er uheldig for festivalen, mener hun.

Det beste for festivalen

ISFiT-president Marius Jones er uenig.

– Styret og jeg har tenkt på festivalens beste, og så at et temaskifte ville være mye bedre for ISFIT-15. Arbeid ble veldig bredt, men vi har klart å spisse temaet med korrupsjon. Å vite mye om ett tema er bedre enn å vite litt om mye, mener han.

Allerede under ISFiT-13 skilte problematikken om korrupsjon seg ut. Den gangen var global handel tema. Jones mener mange satt igjen med et inntrykk om at korrupsjon var et viktig problem å ta tak i. Likevel stilte han til valg med temaet arbeid.

– Jeg lurer faktisk på hvorfor jeg ikke stilte med korrupsjon. Men etter valget satt jeg meg inn i Isfit på en helt annen måte. Forståelsen jeg da fikk og innspill fra styret, gjorde at korrupsjon pekte seg ut som det beste temaet, sier han.

Jones forstår at mange kan se på temaskiftet som komplisert, men påpeker at det originale temaet ikke var godt nok for ISFiT-15.

– Jeg vil gjøre en best mulig jobb som president for ISFiT, og så et behov for å lære om holdning til – og forståelse av – korrupsjon. Jeg håper folk forstår at temaskiftet er en fordel for festivalen, og at de støtter og har tillit til oss i styret, forteller han.

Jones sier at tilbakemeldinger fra både studenter og fagfolk utelukkende har vært positive.

– Jeg mener jeg ikke har hørt kritiske ytringr eller fått protester på temaskiftet. Selv om jeg ikke mener det er problematisk, så er jeg åpen for debatt, sier Jones.

Powered by Labrador CMS