Tirc er lagt ned

Trondheim Interrail Centre (Tirc) kommer ikke til å åpne for overnatting på Samfundet denne sommeren. Finansstyret tok avgjørelsen i fjor høst, etter et siste forsøk på å få tilbudet til å gå med overskudd.

Publisert Sist oppdatert

– Tirc har gått med store underskudd i flere år, med årlige tap på fra 200 000 til 600 000 kroner, sier finansstyreleder Dag Herrem på Samfundet.

Fakta

Trondheim Interrail Centre:

  • Trondheim Interrail Centre har vært et rimelig overnattingstilbud på Samfundet fra juni til midten av august.
  • Finansstyret, Samfundets økonomiske styringsorgan, vedtok i fjor å legge ned Tirc som studentdrevet organisasjon, og administrasjonen overtok driften.
  • Etter at tilbudet stengte i fjor, avgjorde Finansstyret at driften skulle legges ned.
  • «Tak over hodet» er Studieby Én sitt overnattingstilbud for studenter som kommer til Trondheim, men mangler bolig. Tilbudet holder åpent fra tidlig i august til sent i september.

I 2013 ble det gjort et siste forsøk på å få Tirc til å gå med overskudd. Den studentdrevne organisasjonen ble avsluttet, og administrasjonen på Samfundet overtok organiseringen, men til liten nytte.

– I fjor ble det avgjort at tilbudet skulle nedlegges, slik at vi heller kunne benytte sommermånedene til vedlikehold av huset, sier Herrem.

Enstemmig vedtatt på egen hånd

Samfundet-leder Øyvind Lunke mener det var riktig at avgjørelsen om å legge ned Tirc ble tatt av Finansstyret alene, uten å ha blitt diskutert på et Samfundsmøte.

– Vi så ikke behov for det, da Tirc ikke er en del av det frivillige arbeidet på Samfundet, sier han.

Han forteller at saken ble enstemmig vedtatt av Finansstyret. Herrem er enig i at det var riktig at de tok denne avgjørelsen alene.

– Samfundet-styret har ikke noe med den økonomiske driften av Samfundet å gjøre, sier han.

Herrem sier at Finansstyret ikke hadde noe ønske om å legge ned Tirc, men at det store underskuddet gjorde at det ville vært uansvarlig å opprettholde driften.

Studieby Én og NTNU ikke informert

«Tak over hodet»-aksjonen drives av organisasjonen Studieby Én og er et overnattingstilbud for boligløse studenter som kommer til Trondheim rundt semesterstart. Prosjektleder Tove Lill Karlsen for Studieby Én ble overrasket over at avgjørelsen om å legge ned Tirc ble tatt allerede i fjor.

– Vi var jo klare over at fjorårets Tirc var en prøveordning som skulle evalueres, men vi var ikke klare over at en nedleggelse var endelig vedtatt, sier hun.

Hun regnet med at Studieby Én ville bli informert om Tircs skjebne i løpet av våren, men er likevel takknemlig for den ekstra planleggingstiden de fikk, nå som de vet om nedleggelsen.

– «Tak over hodet» og Tirc har vanligvis hatt en overlapping av utstyr og gjester i august, men nå vil jo dette stille seg annerledes, sier Karlsen.

Hun sier at Studieby Én nå må gå i tenkeboksen og vurdere sin strategi for årets «Tak over hodet»-aksjon.

– Det er litt trist at vi ikke har blitt informert, særlig hvis dette har vært klart helt siden i fjor, sier Karlsen.

Internasjonal seksjon ved NTNU ble heller ikke informert om at Tirc nå er nedlagt.

– Vi visste at det var snakk om nedleggelse i fjor, men da åpnet det jo likevel, sier seksjonsleder Hilde Skeie ved Internasjonal Seksjon ved NTNU.

Hun sier det er vanskelig å si om dette vil skape problemer for deres internasjonale studenter, men understreker at også mange norske studenter kommer tidlig til byen uten å ha funnet bolig.

– Det er et godt tilbud, så det er synd at det nå forsvinner, sier Skeie.

Unødvendig å informere

Herrem sier at Tirc først og fremst har vært et tilbud til interrailere og tilreisende, ikke et hybelalternativ slik som «Tak over hodet».

– Det har derfor ikke vært noen prioritet å informere Internasjonal Seksjon og andre organisasjoner med annen målgruppe enn Tirc, sier han.

Samfundet-leder Øyvind Lunke sier han ikke tenkte på å informere Internasjonal Seksjon ved NTNU, i og med at Tirc har hatt sitt overnattingstilbud utenfor NTNUs semester.

Tove Lill Karlsen i Studieby Én har ingen kommentar til at Dag Herrem mener det ikke var viktig å informere dem.

Powered by Labrador CMS