NTNU får europamonopol

Europastudier vurderes lagt ned ved UiO på grunn av lave søkertall. Samtidig går debatten på NTNU om ressursbruk og effektivitet av europastudiet.

Publisert Sist oppdatert

Den 19. mars vedtok fakultetsledelsen til Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) å legge ned europastudier. Avgjørelsen blir begrunnet med synkende søkertall. NTNU blir da de eneste i Norge som tilbyr mastergrad i studieretningen.

NSO: Ikke tjent med små fagmiljø

Kunnskapsdepartementet (KD) har satt konkrete grenser for størrelser på studieretninger: nedleggelse ved 10 studenter, vurdert nedleggelse ved 20. Leder Ola Magnussen Rydje i Norsk studentorganisasjon støtter opp under beslutningen.

– KD har ikke et like stort fokus på studenttall som debatten kan gi inntrykk av. De vil at studiestedene vil gjøre en omfattende vurdering, og basere avgjørelsene på den. Forskjellene fra slik det er nå kan betviles. I praksis vil ikke halvparten av masterprogrammene legges ned, slik det kan ha blitt fremstilt, sier han.

Rydje er også en tilhenger av konsentrasjon av fagmiljø.

– Slik situasjonen er i dag vil generelt alle holde på med det de gjør, og ingen vil dele. Fagmiljøene er spredt, og det er ikke Norge tjent med. I framtiden må man ta et standpunkt, noen må slå seg sammen og noen må legge ned. Man må finne ut hvor fagmiljøene bør konsentreres. Universitetene må finne ut hvor sine respektive styrker ligger, og samle miljøene der, sier han.

NTNU vinner, Norge taper

Professor i Europastudier Kristian Steinnes ved NTNU sier at NTNU paradoksalt kan tjene på nedleggelsen i Oslo.

– Studenter søker seg dit tilbudet de er ute etter eksisterer. Når NTNU står som tilbyder av europastudier kan studiet bli mer attraktivt. Tilbudet NTNU gir fremstår også som godt strukturert.

Steinnes er likevel bekymret for at nedleggelsen ved UiO kan få konsekvenser for Norge.

– Kunnskapen som blir gitt i europastudier er veldig viktig. Norge er avhengige av Europa, blant annet gjennom handel og kulturelle relasjoner. Når færre studieplasser blir tilbudt kan færre bli utdannet. Kompetansen kan bli svekket, og det er uheldig.

Defensivt fra UiO

Prodekan Bjørn Erik Rasch ved det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiO sier at nedleggelsen er basert på mange faktorer. Han forteller at universitetet har foretatt en evaluering av alle tverrfaglige bachelorprogrammer de tilbyr.

– Vi fikk dokumentert søkning, gjennomføring, profil og en rekke andre forhold. En ting vi erkjenner er at noen av de tverrfaglige programmene er svært populære, og et stort antall søkere får ikke opptak, sier han.

Rasch mener at nedleggelsen ikke vil gå utover studentene eller fagmiljøene.

– Studenter som allerede er tatt opp vil få fullføre løpene sine, samtidig som nedleggelsen ikke vil påvirke muligheten til å ta europafag. Nedleggelsen vil heller ikke ha betydning for miljøene som driver forskning og undervisning om Europa, sier han.

Powered by Labrador CMS