Rekordmange søkere til NTNU

12 024 søkere har NTNU som førstevalg. Særlig realfag, teknologi og informatikk øker.

Publisert Sist oppdatert

Årets søkertall offentliggjort av Samordna Opptak viser at flere enn noen gang tidligere ønsker å ta utdanning på NTNU. 12 024 søkere har NTNU øverst på sin liste.

Fakta

Søkertallene

  • Det totale antallet søkere gjennom Samordna Opptak er i år 190 900. Dette tilsvarer en økning på rundt 2,4 prosent fra i fjor. På NTNU øker antallet førstegangssøkere med 1,34.
  • 5 500 søkere ønsker seg til HiST, som er en oppgang på tre prosent.
  • På landsbasis øker antall søkere til teknologiutdanning med 5,4 prosent, og realfagsutdanning med 12 prosent.
  • Annen positiv utvikling er en økning i antall søkere til grunnskolelærerutdanning og helsefagutdanning, men henholdsvis 5,3 og 6,6 prosent
  • Ifølge tall samlet inn av nrk.no er medisin og industriell økonomi NTNUs mest populære studier, og på topp 15 nasjonalt. HiST-utdanningene sykepleier og økonomi & administrasjon er allikevel enda mer populære.

Høgskolen i Sør-Trøndelag opplever også en økning i søkere, til 5 500.

Dette gjelder særlig realfagsutdanningene, med 12,7 prosent flere førstevalgssøkere.

– Mange av fremtidens studenter ønsker seg til realfag. NTNU ønsker å bidra til at flere får denne muligheten, sier Kjeldstad.

Videre øker interessen for teknologifag med to prosent og informatikk med 27 prosent. 4058 søkere vil helst til NTNU for å ta teknologiutdanning.

– Dette viser at søkere som er interessert i teknologifag først og fremst tenker på Trondheim og NTNU. Vi befester vår solide posisjon, sier prorektor Berit Kjeldstad.

Flere lærere, færre til språk

Flere ønsker seg også til lektorutdanningen. 701 søkere gir en økning på litt over to prosent fra i fjor.

– Norge trenger dyktige lærere, og det er hyggelig å se at det nye lektorstudiet er blitt så populært, sier Kjeldstad.

Videre holder antall søknader til humanistiske fag og medisin seg stabilt sammenlignet med tidligere år. Til språkfag og idrettsfag er det derimot en nedgang på henholdsvis 7 og 11,7 prosent.

– Mindre søkning til språkfag over flere år bekymrer oss, og vi må se grundigere på hvorfor det er slik, mener Kjeldstad.

Flere jenter

Jenteandelen vil også øke på teknologistudiene. I år passerer den for første gang 30 prosent av førsteprioritetssøkerne. De siste årene har NTNU satset på å øke jenteandelen gjennom flere tiltak rettet mot jenter i videregående skole, blant annet arrangement som Jentedagen.

– Dette er en gledelig utvikling, og en inspirasjon til å fortsette dette arbeidet. Dette er et resultat av mange års innsats, sier prorektor Berit Kjeldstad.

– Må tenke kvalitet, ikke kvantitet

Leder Amalie Berntzen i Tekna Studentene er veldig fornøyd med at flere velger disse utdanningene, men oppfordrer regjeringen til å følge opp.

– Dette er noe Tekna og andre har kjempet for i en årrekke. Samtidig risikerer vi at stadig flere kvalifiserte søkere blir avvist, fordi det opprettes for få studieplasser i teknologi og realfag, sier hun.

– Dette er kandidater som næringslivet etterspør, og regjeringen må sørge for at universitetene og høgskolene får økonomi til å satse mer på realfag og teknologi. Regjeringen har lovet økt satsing på disse fagene, og nå må den levere det den har lovet, sier Berntzen.

Powered by Labrador CMS