Blir mer forutsigbart

Lånekassen endrer tidspunktet for omgjøring fra lån til stipend.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere fikk studentene omgjort lån til stipend fortløpende etter bestått eksamen. For høy inntekt eller formue førte til at lånet i ettertid ble gjort om på nytt. Nå vil omgjøringen fra lån til stipend bli én prosess. Det vil skje etter at Lånekassen har mottatt ligningsopplysningene fra Skatteetaten om høsten, året etter at studenten bestod eksamen. Endringen gjelder for utdanning som er bestått fra og med vårsemesteret 2013.

Fakta

Lånekassen

  • Omgjøring for fullført utdanning / bestått eksamen i 2013 skjer høsten 2014
  • Omgjøring for fullført utdanning / bestått eksamen i 2014 skjer høsten 2015
  • I 2012 hadde 41 700 studenter inntekt, formue eller trygd over Lånekassens fribeløp

– Studentene må vente litt lenger enn tidligere på omgjøringen, men til gjengjeld vil prosessen og det endelige vedtaket bli enklere å forstå. Ingen kunder vil tape økonomisk på endringen, sier Fagdirektør Liv Simonsen i Lånekassen.

Simonsen forteller til Dusken.no at endringen er en gladnyhet for studentene. Til tross for at man må vente lenger på omgjøringen, blir prosessen mer forutsigbar.

– Det blir mindre frem og tilbake for de som har hatt inntekt over fribeløpet, sier hun.

Inntektsgrensen for lav

Inntektsgrensen er 157 265 i 2014. Mange har tatt til orde for at grensen er for lav. Men Simonsen mener ikke at Lånekassen straffer folk for å jobbe mye.

– Studiestøtten er et tilskudd, og grensen ligger på det som kan være naturlig inntekt for en fulltidsstudent. Inntekt over fribeløpet virker ikke forenlig med fulltidsstudier. Man skal studere og ikke jobbe. Men dette er en politisk beslutning, som lånekassen i utgangspunktet ikke mener noe om.

Velferdsansvarlig Jonas Ohlgren Østvik i NSO, mener inntektsgrensen bør heves.

– NSO mener først og fremst at studiestøtten bør økes, men siden det ikke skjer, må studenter jobber mer for å klare seg, sier han

Mange studenter jobber om sommeren, blant annet fordi studiestøtten ikke gjelder juni og juli.

– Burde inntekt i sommermånedene være en del av lånekassens inntektgrense?

– Inntektsgrensen er basert på årsbasis. Noen jobber jevnt hele året, mens andre jobber mye om sommeren. Lånekassen ønsker ikke å ha bestemmelser for spesifikke måneder i året, da det gir hver enkelt student mindre fleksibilitet.

Powered by Labrador CMS