Slik kjøper du brukte bøker smart

Det kan være mye å spare på bruktmarkedet. Her er noen tips for de som vil kjøpe bøker utenfor bokhandelen.

Publisert Sist oppdatert

Studenter strømmer inn og ut av bokhandlene på campus. Inn med kjøpelyst, og ut med poser fulle av pensumbøker og bankkort tappet for stipend. Nye pensumbøker kan koste mye for en fattig student, og mange bruker store deler av budsjettet sitt på pensumbøker i begynnelsen av semesteret.

Fakta

Her kan du kjøpe brukte bøker:

  • Finn.no. Her finnes også sider hvor alt fra møbler til hvitevarer gis bort.
  • Tjenesten ibok.no, spesielt laget for kjøp og salg av pensumbøker.
  • Kjøps- og salgsgrupper på Facebook, for eksempel linjeforeningenes grupper.
  • NTNU-studenter kan benytte denne nyhetsstrømmen på Innsida. Trykk «Abonner» og kjøp i vei!
Vi gjør merksom på at ibok.no (nevnt over) eies av Studentmediene i Trondheim AS, samme selskap som eier dusken.no og Under Dusken.

Det billige markedet

Det finnes en billigere løsning for de som er villige til å lete litt lengre enn i hyllene i bokhandelen, eller på bokhandelens nettsider. Bruktmarked i form av både oppslagstavler og nettsider er en god løsning for de som vil spare litt penger, og likevel få tak i den litteraturen man trenger.

Prisene på brukte bøker varierer, men mange steder kan man finne pent brukte bøker til halv pris, og ofte mindre. Et godt eksempel er boka «Det tenkende mennesket», som alle studenter på universitetsnivå har som pensum i det obligatoriske emnet ex.phil. I Akademikas nettbutikk koster denne boka 446 kroner ny. På nett ligger mange brukte eksemplarer ute til under halv pris.

Let på forskjellige steder

For å unngå å bli lurt, er det nyttig å se på priser i nettbutikker, på oppslagstavler og på forskjellige nettbaserte bruktmarked. Se hvor mye boka koster som ny på ulike steder, og sammenlign denne prisen med det den koster brukt. Ved kjøp av en brukt bok kan det også være smart å se på hvilken stand boka er i. På bruktmarked på nett er det ofte en skala som indikerer hvilken forfatning boka er i. På denne måten kan man lettere vurdere pris i forhold til standard, og finne det alternativet som passer både sitt ønskede kvalitetsnivå, óg lommeboka.

I mange tilfeller vil det være kun utvalgte kapitler fra en bok på pensum. I disse tilfellene vil det være lønnsomt å gå sammen om og kjøpe bøker. Det er billigere enn at alle kjøper boka, og det er også mer miljøvennlig enn å gå til biblioteket og bruke mengder med papir på kopier.

– Vær varsom

Å kjøpe brukte bøker er selvsagt ikke risikofritt. Man bør merke seg at det ofte finnes flere utgaver av samme bok. Selv om det i mange tilfeller er mye av det samme som står i en eldre utgave som i den nyeste utgaven, kan man gå glipp av viktig teori med en gammel bok. Er du i tvil om den er av riktig utgave, sjekk ISBN-nummeret for å bli sikker på at boka er den som står på pensum.

Pensum kan også endre seg fra år til år. Derfor kan det være lurt å vente til pensum for inneværende semester er fastsatt, før handelen begynner. Det er kjedelig å kjøpe bøker en ikke har brukt for, og som det heller kanskje ikke er mulig å få solgt igjen.

Dette er rettighetene dine

I følge Forbrukerrådet har kjøper i utgangspunktet rett til å klage om varen er i dårligere stand enn det avtalen tilsier. I tilfeller hvor kjøper møter selger personlig, kan det være nyttig å se litt i boka for å undersøke om den er i den stand som selgeren har reklamert. Om man mot formodning finner ut etter noen måneder at boka er tilgriset, eller i dårligere stand på en annen måte, er det likevel vanskelig å klage. Dette er fordi avviket er noe kjøper burde lagt merke til i det handelen fant sted.

Forbrukerrådet anbefaler å skrive kontrakt om man skal handle mange bøker av samme person. Dette er for å unngå å bruke mye penger på noe som er ubrukelig, og for å forsikre seg om at man ikke blir lurt.

Om kjøper får boka sendt via posten vil det være enklere å klage. Da har selgeren brutt avtalen dersom boka er i dårligere stand enn det som var avtalt eller reklamert. Kjøper kan da kreve å få prisavslag på boka, eller å heve kjøpet fullstendig. Forbrukerrådet anbefaler alltid å bruke en sikker form for betaling, som for eksempel PayPal, da det kan være vanskelig å klage om pengene er overført direkte til selgeren. Ved en sikker betalingsløsning kan overføringen fryses om boka ikke lever opp til de forventede standardene.

Powered by Labrador CMS