Nasjonale prøver for studenter

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har gitt Nokut en ny bestilling. Tre prosjekt, blant dem et pilotprosjekt med nasjonale prøver, skal heve kvaliteten på norsk utdanning.

Tekst: Kjersti Litleskare, Emil Flakk

Fakta

Dette er saken

Kunnskapsdepartementet har bedt Nokut om å løse tre nye oppgaver:
  • Pilotprosjekt med nasjonale deleksamener (prøver). Avvikles i 2015.
  • Kombinerte fagevalueringer av utdanning og forskning. En eller flere evalueringer skal skje gjennom 2015.
  • Internasjonal sammenligning (benchmarking) av studietilbud og eksempler fra andre land. Dette skal støttes med et internasjonalt ekspertpanel. Også dette skal avvikles neste år.

Aftenposten varsler i dag at nasjonale prøver vil bli testet ut ved en rekke norske utdanningsinstitusjoner i 2015. Dette vil gjelde noen profesjonsstudier, og Røe Isaksen nevner sykepleier-, ingeniør- og lærerutdanninger som aktuelle.

– Vi har i dag ingen måter å sammenligne institusjon A og B på. En nasjonal deleksamen vil være lik for alle og kan gi veldig verdifull informasjon om det faglige nivået ved institusjonen, sier han.

I en pressemelding fra Nokut kommer det fram at kunnskapsministeren har gitt tre oppdrag:

  • Et pilotprosjekt med nasjonale prøver for å sammenligne kompetansenivået og karakterbruken i høyere utdanning. Prosjektet vil gi svar på om det er mulig å gjennomføre nasjonale prøver for alle.
  • En evaluering av forsknings- og utdanningsvirksomhet, i samarbeid med Forskningsrådet. En eller flere slike evalueringer er tenkt for neste år.
  • En «benchmarking» av masterutdanningene innen flere fagområder i samarbeid med utenlandske kvalitetssikringsorgan. Dette skal skje i løpet av 2015.

For dårlig faglig standard

En forskningsrapport fra Senter for økonomiske studier viste i fjor at karakterpraksisen ved norske studiesteder varierer stort. Det trekkes frem at dette kan gi vanskeligheter for arbeidsgivere som skal sammenligne ulike søkeres karaktersnitt.

– Vi gjør dette fordi vi mistenker at det er for store kvalitetsforskjeller mellom studiesteder i Norge og at den faglige standarden ikke er god nok. For eksempel får 2/3 av studentene karakteren C eller bedre, og gjennomsnittsstudenten bruker under 30 timer i uken på studiene, sier Røe Isaksen.

Evaluering av fag har tidligere gitt gode resultat. I Kunnskapsdepartementets oppdragsbrev til Nokut står det følgende:

« Prosjektet skal innebære sammenlikning av studietilbud innenfor flere fagområder på tvers av landene. NOKUT kan i dette arbeidet bygge på erfaringer enkelte institusjoner har gjort med fagfellevurdering av utdanningsvirksomheten. Det vil også være relevant å få synliggjort gode eksempler på praksis fra andre land med dokumentert høyt kvalitetsnivå på sine studietilbud.»

Ifølge oppdragsbrevet skal også et internasjonalt panel vurdere og sammenligne kvaliteten fagmiljø i Norge, inkludert alt fra studieplaner til undervisningsopplegg.

Bra for studentene

Tredjeårsstudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus Viggo Tellefsen Wivestad er positiv til mer informasjon rundt kvaliteten på de forskjellige utdanningsinstitusjonene.

– Jeg har ikke noe data på det, så det hadde vært fint å ha for å undersøkt om statusen til lærestedene faktisk er fortjent eller ikke, sier han.

Les Aftenpostens sak her: Røe Isaksen skal gi studentene nasjonale prøver

Powered by Labrador CMS