Radioter på tur

Se for deg at mobilnett, fasttelefon og strøm plutselig forsvinner. Hvordan skal du fortelle omverdenen hva som har skjedd?

Publisert Sist oppdatert

Helgen 5. - 7. september deltok ARK i konkurransen Field Day på Frosta i Nord-Trøndelag. Konkurransen utspiller seg fra et dommedagsscenario der man ikke har infrastruktur. Under konkurransen får ikke deltagerne bruke strømmnettet eller oppsatt bebyggelse til å rigge radioantennene.

Fakta

Akademisk Radioklubb:

ARK er en gjeng for radioamatørvirksomhet som ble stiftet i 1923. Radioklubben har radioutstyr for toveiskommunikasjon med hele verden.

– ARK driver med amatørradio som er toveiskummunikasjon over radio. ARK har radioantenner på taket av Studentersamfundet som de bruker til sending av amatørradio. Det fungerer slik at man kaller opp noen over radio så får man gjerne svar fra dem. Da svarer de med deres kallesignal. Vi har LA1K, forteller trafikksjef i ARK, Øyvind Karlsen.

Stort oppmøte

Omtrent 45 radioamatører deltok på årets konkurranse som går ut på å få flest mulig kontakter på flest mulig frekvensbånd i løpet av 24 timer.

– Vi har kjørt ca. 1000 kontakter på fem forskjellige bånd. Det vil si fem forskjellige antenner. Man får poeng for hvor mange man får kontakt med, samt ulike land og moduser. Hovedpoenget er å få flest mulig kontakter fra forskjellige land, sier Karlsen.

– Vi må rigge til med trær og master som vi tar med oss. Vi må bruke strøm fra aggregat og det er kun lov til å begynne riggingen tolv timer før konkurransen starter. Vi har en stor fordel fordi vi er så mange medlemmer så vi ikke trenger å være så lure med problemløsningene våre, sier Karlsen.

Kontakt med hele verden

I tillegg til poengene de får for antall kontakter får de bonuspoeng for at de har med ulisensierte deltagere. Dette er den eneste gangen i året hvor det er mulighet til å kjøre radio uten lisens. Man får en multiplier av å snakke med forskjellige folk på forskjellige bånd og moduser. Det er mulig å kjøre vanlig talemodus, morse, og digitale moduser som gjør gir muligheten til å sende bilder over radio med hjelp av noe som heter SSTV.

– Det som er artig med det er at man får mye rare bilder, for eksempel mye konebilder fra Brasil. Fra Samfundet har vi hatt kontakt med alle land bortsett fra et. Det er en tidevannsøy som vi enda ikke har fått kjørt enda. Som bekreftelse på radiosamtaler får man noe som kalles QSL-kort. Dette er en skriftelig bekreftelse på radiokontakt som inneholder navnet på stasjonen som man har hatt kontakt med samt, tidspunkt, kvalitet på forbindelsen, frekvens, og type modulasjon, sier Karlsen.

Powered by Labrador CMS