Operasjon lunken

Mulighetene er mange når man kombinerer tre bortkomne barn på en øde øy, polarstormer og en isbjørn. Operasjon Arktis blir dessverre for forutsigbar.

Publisert Sist oppdatert

I Operasjon Arktis møter vi de tre urbane søsknene Julia, Ida og Sindre som nettopp har flyttet til Bodø. Ved en fatal feiltagelse forviller de seg til Halvmåneøya, en øy på sørspissen av Edgeøya på Svalbard. Ingen vet hvor barna befinner seg; dermed settes det i gang en intens leteaksjon i Sør-Norge. Søsknene er i mellomtiden overlatt til seg selv og må kjempe for å overleve. De søker ly i en liten hytte, der de må vinne over hindringer som sult, nådeløse naturkrefter og en desperat isbjørn som også er fanget på øya.

Det er langt mellom spenningsmomenter og framdrift i filmen, og mesteparten av tiden er vi vitne til kjekling mellom søsknene. Det er lite fokus på foreldrene og leteaksjonen, men dette er trolig et grep for å illustrere følelsen av isolasjon som barna er fanget i. Fra tid til annen oppstår det dramatikk, men det er etter at man lenge har irritert seg over hvor usannsynlig korttenkte både barn og voksne er. Det er i hovedsak manuset og historien som skranter, og skuespillerprestasjonene påvirkes av det. Skuespillet er dessverre ofte stivt og lite troverdig, selv om det finnes unntak. Det er en fin og rørende scene der lillebroren sitter ved vinduet og ser ut i den øde natten. Han lover gjennom et barns desperate og gjenkjennelige bønn at han skal forbedre seg, om bare alt kan bli normalt og trygt igjen.

Visuelt sett byr filmen på mange vakre, arktiske landskapsscener. En annen ting som bidrar positivt til helhetsinntrykket, er at det brukes en ekte isbjørn i stedet for en dataanimert. Den tekniske filmkvaliteten er god gjennom hele filmen.

Moralen og budskapet i filmen er tydelig. Storesøsteren er i begynnelsen så opptatt av å passe inn blant elevene på en ny skole til at hun ikke stiller opp for lillebroren som blir plaget av en større gutt. Gjennom tiden på Halvmåneøya tar hun ansvar for småsøsknene, og mot slutten er hun villig til å ofre seg selv ved å stille seg mellom en isbjørn og lillebroren. Like mye som en kamp for overlevelse, er det en kamp for selvstendighet. Barns evne til å være løsningsorienterte og til å takle livets utfordringer undervurderes ofte, og nettopp dette kaster Operasjon Arktis lys over på en fin måte.

Målgruppen for denne filmener er småbarnsfamilier, og for de minste er filmen sannsynligvis både underholdende og spennende. For de eldre i familien kan en frykte at filmen blir langtekkelig og forutsigbar.

Powered by Labrador CMS