Artister du bør få med deg, som også er kvinner

De lager kul musikk i mange sjangre og kjemper mot glasstaket. Her er fem som du bør få med deg.

Publisert Sist oppdatert

Billie Van kommer til Samfundet på Lørdag. Samtidig går Feminalen, en festival som framhever kvinnene i musikken, av stabelen. Da passer det seg med en liste over kule vokalister fra Norge, som også er kvinner. Uttrykket «bein i nesa» kommer fort opp i sånne artikler. Derfor skal jeg unngå det herfra.

Susanne Sundfør

Dette er en artist som kan trollbinde. Både alene på scenen med el orgel og piano, og med band. Hun har utviklet seg fra å være en singer/songwriter med piano, til en mer elektronikartist. Hun har laget mye bra musikk alene. Hun har lage bra musikk med M83 og Røyskopp. Dette er en dame som kan lage bra musikk. Hun er også kjent for å ha bedt fulle publikummere om å spise bæsj, og for å ha takket nei til spellemannsprisen.

Ida Dorthea Horpestad

Som frontfigur for bandet Blomst går hun mot alle tradisjonelle ideer om hvordan en dame skal synge. P3 beskriver Blomst som steintøff punk, med inspirasjon fra Jokke og Valentinerne og Raga Rockers. At det ikke finnes andre kvinner å trekke paralleller til er virkelig synd. Ida Dorthea og Blomst skaper utrolig kul musikk, og med en kvinnelig vokal blir det bare enda råere.

Emilie Nicolas

Fra punken kommer vi tilbake til det mer elektroniske. Emilie Nicolas lager avslappet, shoegaze elektronika som svever uten å flakse av gårde. Stemmen minner litt om tidligere nevnte Sundfør, men hun er ingen imitasjon. Hun slapp debutplata si for ikke så lenge siden, og fikk kun gode anmeldelser. En stigende stjerne som vi gleder oss til å høre mer fra i framtiden.

Maria Råkil og Marie Amdam

En kan argumentere for at Razika ikke hører hjemme på denne listen. Ikke fordi de ikke er ekstremt kule, noe de faktisk er, men fordi de, som Sundfør, ikke vil framheves som kvinner. Det går for tiden en debatt i musikkverden om det skal opprettes en «kvinneliga» innenfor musikken. En vil anta at de er enige i at dette motvirker hensikten, men det er en sak for en annen artikkel. Razika kommer fra Bergen, og lage musikk inspirert av ska, pop og rock. Vanskelig å finne et godt norsk ord som beskriver musikken bedre enn «groovey». Hør selv og nyt.

Billie Van

Hvem passer bedre til å runde av lista enn sangeren som inspirerte den? Hun har spilt både med Jonas Alaska og Mikhael Phaskalev, men klarer seg også utmerket på egenhånd. Det er musikk trøkk, sjarm og en viss søthet. Inspirert av americana og rockabilly som får det til å rykke i den notoriske rockefoten.

Andre norske artister som er kvinner på fritiden: Katzenjammer, Kaja Gunnufsen, Briskeby

Les mer om kvinner i musikken i UD #14, ute nå.

Powered by Labrador CMS