SAVNER FEIRING: Vilde Coward mener det burde være viktigere for universitetet å feire studentene som fullfører gradene sine.

Mer feiring på barneskolen enn etter endt grad ved NTNU

– Hvorfor gjøres det ikke mer stas på studentene etter endt bachelor- og mastergrad, spør student ved Det humanistiske fakultetet Vilde Coward.

Publisert Sist oppdatert

Ved utvalgte NTNU-fakultet får man ikke mer enn en e-post med vitnemål etter endt bachelor-grad. Også på master-nivå kan feiringen synes mangelfull.

– Det burde være viktig for universitetet å feire at studentene faktisk gidder å fullføre gradene sine, spesielt når det er så mye frafall, sier student Vilde Coward.

Hun tror mer stas rundt uteksamineringen kan ha en positiv innvirkning på universitet. Blant disse er mer positiv omtale og tettere bånd med studentene. I stedet lar NTNU bachelorstudentene sine forbigå i stillhet.

– Selv føler jeg liten tilknytning til NTNU. Det er dumt, fortsetter hun.

Forskjeller mellom campus

Ved fakultetene som holder til på Dragvoll, Det humanistiske fakultet og Fakultet for samfunnsvitenskap og teknlogiledelse, ser tendensen ut til å være størst.

– Mitt inntrykk er at det er mer stas rundt det å ta master på de tekniske fagene enn på Dragvoll. Det er synd, sier Coward.

Bakgrunnen for dette kan være historisk, noe som sitter igjen fra tiden før Norges tekniske høyskole (NTH) og Den allmennvitenskapelige skolen (AVH) ble slått sammen under NTNU. – NTH hadde sterke tradisjoner for avslutningsseremonier, noe AVH ikke hadde. Dette har hengt litt igjen, sier hun.

Denne unødvendig store forskjellen mellom campusene mener Coward man bør gjøre noe med. Hun ber ikke om bunad og store taler fra dekanus, men tror på små, enkle grep.

– Det kunne vært noen felles retningslinjer for hele universitetet. Det trenger ikke være en svær greie, men det ville vært fint å kunne ta noen i hånda og få et «takk for at du studerte her». Man burde også klare å få til et ordentlig utskrevet diplom, og ikke bare en e-post, mener hun.

Bachelor-seremonier under diskusjon

Anne Marit Skancke ved fakultetsadministrasjonen for Det humanistiske fakultet kan fortelle at dagens praksis rundt avslutningsseremonier for bachelor-studenter er under diskusjon. Hvorfor noe ikke er gjort før er derimot usikkert.

– Vi har ingen grunn til å ikke ha avslutningsseremonier for bachelor-studentene, for å si det sånn, men det har ikke vært noen stor etterspørsel etter det heller. Vi har heller fokusert på mottak av studentene, og å ønske dem velkommen, sier hun.

På masternivå er det allerede etablert ulike avslutningsopplegg for de forskjellige instituttene, med elementer som priser for beste master og beste foreleser. Noen tro på felles retningslinjer for hele NTNU har hun derimot ikke.

– Det vil nok fortsette å være opp til fakultetene hvordan de ønsker å feire studentene sine, sier hun.

Powered by Labrador CMS