Ellen Helstad, Bendik Deraas. Marta Ranestad og Karen Ane Skjennum tar en siste innspurt i Studenttingsvalget

Kampen om skolepengene

Venstre og KrF er uenige med regjeringens forslag om skolepenger for studenter utenfor EU/EØS i sine alternative statsbudsjett. Saken jobbes med i Studenttinget, men er ikke hovedfokus blant kandidatene.

Publisert Sist oppdatert

KrF vil reversere regjeringes kuttforslag på 80 millioner, og bruke disse pengene til å stoppe forslaget om skolepenger for internasjonale studenter. I tillegg vil de bevilge ytterligere 30 millioner til flere stillinger ved universitetene i Stavanger, Nordland, og Agder. NSO-leder Anders Kvernmo Langset er fornøyd med forslaget.

– Det er veldig bra at KrF er tydelige på at forslaget om skolepenger for internasjonale studenter er dårlig. Nå forventer vi at regjeringen putter forslaget i makuleringsmaskina, fremfor å resirkulere det hvert år, sier Kvernmo til Universitas.

Venstre frir til studentene i sitt alternative statsbudsjett. De vil blant annet gi 210 millioner til 700 nye studentboliger, og 404 100 000 til 2000 nye studieplasser. Alt i alt har Venstre foreslått å bevilge 2 milliarder kroner mer enn regjeringen til høyere utdanning.

Frykter for gratisprinsippet

Ellen Helstad er internasjonalt ansvarlig i Studenttinget. Hun jobber med aksjonen “stopp skolepenger” som finner sted på Samfundet 17. november. Hun er ikke bekymret over de kandidatene som er positive til skolepenger.

– Studenttinget stemte over det forrige gang det var oppe, og man må vente en stund før man kan stemme på nytt.

Hun frykter at forslaget kan være starten på en rekke større endringer, og at det kan føre til at Norge mister viktige talent.

– Veien er kort. Når man først begynner, er det ikke sikkert at det stopper der. Andre nordiske land som har innført skolepenger for utenlandske studenter har også innført skolepenger for alle etterhvert, sier Helstad.

– Skolepenger hindrer at de virkelig talentfulle studentene får muligheten til å utdanne seg her. Da handler det bare om hvem som har råd og ikke. Det er synd for NTNU, sier hun.

Høyrepolitiker: – Nødvendig å kutte

Sindre Skåland Brun er en av kandidatene som er for skolepenger. Han er 1. nestleder i Trondheim Unge Høyre, og syns moderpartiets forslag er både viktig og riktig.

– Jeg forstår bekymringen, men gratisprinsippet ligger fast. Den dagen noen forsøker å utfordre gratisprinsippet og åpne for skolepenger for alle studenter vil jeg jobbe mot det, sier han.

Brun mener at det er feil å sponse utdanning til studenter som har gode muligheter i hjemlandet. Han poengterer at dette ikke må ramme studenter fra utviklingsland, men at det er unødvendig at Norge skal betale for utdanningen til studenter fra land som for eksempel USA og Canada.

– I årene framover kommer norsk økonomi til å bli presset, og det gjør det nødvendig å kutte i de statlige utgiftene.Majoriteten av internasjonale studenter reiser tilbake til hjemlandet sitt etter endt utdanning får ikke Norge noe igjen for investeringen, fortsetter han.

Lite diskutert i studenttingsvalget

Studenttingsvalget ved NTNU avsluttes offentliggjøres 7. november. I velgerguider laget for de forskjellige fakultetene har kandidatene svart ulikt på spørsmålet om skolepenger for internasjonale studenter. Dette er derimot ikke noe som mange av kandidatene har trukket fram blant hovedsakene i sine kampanjer.

– Jeg tror de største sakene er kildesortering, satsning på petroleumsforsking, kjønnspoeng, og lesesalplasser, sier Marta Ranestad, kandidat for IME.

Hun vil helst ikke gå dypere inn i spørsmålet om skolepenger, men er negativ til forslaget. Ranestad tror mange av kandidatene syns det er en komplisert sak, fordi den er et lite ledd i et stort budsjett, noe de andre ser ut til å være enige i.

– Typiske saker som kjønnskvotering er populært som vanlig, forteller Ranestad.

Powered by Labrador CMS