FOTO: Leder Elena Bogen Slydal i Studenttinget

– Å sende ut et konfidensielt brev på denne måten er ufint og slemt

Brevet som førte til studentpolitiker Mats Andreassens avgang har blitt sendt ut anonymt til flere kilder i studentmiljøene i Trondheim.

Tekst: Børge Sved (Universitetsavisa), Christian Danielsen

Mandag denne uken ble studenttingets leder Elena Slydal gjort kjent med at brevet som dannet noe av grunnlaget for at studentpolitiker Mats Andreassen trakk seg fra studentpolitikken, har blitt sendt ut per post i et stort antall av en anonym avsender.

Blant miljøene som har bekreftet å ha mottatt brevet overfor Slydal, er flere av gjengene ved Samfundet, NTNUi, ISFiT, Studentparlamentet ved HiST, Velferdstinget, studentrådene ved NTNU og enkelte linjeforeninger.

– Jeg synes dette er helt forkastelig. Både Studenttinget og Andreassen har sagt seg ferdige med denne saken. Å sende ut et konfidensielt brev på denne måten er ufint og slemt, sier Slydal.

Skrevet av studenttingsmedlem

Brevet er sendt ut i konvolutt, hvor adressaten er skrevet inn med skrivemaskin. Det er et medlem av Studenttinget ved NTNU som har skrevet brevet. Det henvender seg opprinnelig til Arbeidsutvalget, og ble sendt til Andreassen, med varsel om at det kom til å bli stilt et mistillitsforslag mot ham.

På tidspunktet brevet opprinnelig ble sendt, var Andreassen organisatorisk nestleder i Arbeidsutvalget. Han har senere uttalt til Dusken.no at han opplevde at brevet ble brukt som en del av en prosess for å presse ham ut av studentpolitikken.

Saken har skapt stor uro i Arbeidsutvalget og studenttinget. Førstnevnte valgte å trekke tilbake lovnadene om økonomisk godtgjørelse overfor Andreassen, etter at han uttalte seg om det han mener var en ukultur i Studenttinget overfor Dusken.no.

Godtgjørelsen ble senere gjenopprettet, ved at Studenttinget stemte for å bruke av eget budsjett for å gi ham pengene han var lovet.

Slydal mener det er vanskelig å finne ut hvem som står bak masseutsendelsen av brevet

– I første omgang prøver vi å avdekke omfanget av dette, og selvfølgelig finne ut hvem det er som har gjort det. Men det er på grensen til umulig for oss å finne ut av hvem det er som har sendt disse brevene anonymt, sier Slydal.

- Kjempesynd

Personen som er omtalt i brevet, Mats Andreassen, har også blitt kjent med at brevet er sendt ut til flere personer. Han synes det er synd at det har blit spredt på denne måten.

– Det er kjempesynd. Jeg vet ikke hvem som har gjort det, og ønsker ikke å spekulere i det heller. Ut over det har jeg ikke lyst til å kommentere dette, sier han.

Kan få konsekvenser for ledelsen

Prosessen som førte til Andreassens avgang har fått flere personer til å kritisere det de kaller en ukultur i Studenttinget. Henrik Stamnes Dahl er en av kritikerne. Han valgte ikke å ta gjenvalg til Studentinget i år, men påpeker dersom innholdet i brevet hadde blitt tatt opp på en annen måte, ville situasjonen vært lettere å håndtere.

– Det riktige ville vært å ta opp konflikten i et lukket møte og håndtert dette innad i Studentinget. Nå som situasjonen har utviklet seg som den har gjort, er den svært vanskelig å håndtere på en gode måte, sier han.

Studenttinget skal konstituere en ny ledelse denne måneden. Stamnes Dahl føler seg ganske sikker på at saken og det mye omtalte brevet vil komme opp i den sammenheng.

– Det konstituerende møtet er en anledning for allmenheten til å stille spørsmål. Hvis saken blir ignorert når den nye ledelsen skal velges, blir jeg veldig overrasket, sier Stamnes Dahl.

– Uheldig

Synøve Almås er fakultetstillitsvalgt ved Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse. Hun bekrefter å ha mottatt brevet, og beskriver lekkasjen som uheldig.

– Jeg synes det er synd at studentene får dette inntrykket av Studenttinget. Studenttinget som organ kunne tatt stilling til beskyldningene i brevet dersom dette hadde blitt lagt frem før, sier Almås

Almås vil ikke beskrive tilliten til Studenttinget som svekket. Men hun utelukker ikke at saken kan påvirke samarbeidet.

Vil anmelde saken

Universitetsavisa har også vært i kontakt med studenttingsmedlemmet som skrev brevet. Medlemmet ønsker ikke å uttale seg om saken til avisen, ut over at saken kommer til å bli anmeldt.

Slydal bekrefter at hun også har vært i kontakt med studenttingsmedlemmet, men at det er for tidlig å si noe om hvorvidt Studenttinget vil stille seg bak en slik anmeldelse.

– Jeg har snakket med medlemmet om saken og informert alle parter om at det er blitt sendt ut og hvem det har blitt sendt til. Jeg har løpende kontakt med alle parter for å holde dem oppdaterte. Når det gjelder en eventuell anmeldelse, har vi ikke diskutert dette i Arbeidutsvalget ennå, sier Slydal.

– Vil denne saken få noen konsekvenser for den personen som har gjort det, forutsatt at dere finner ut hvem det er?

– Studenttinget har ingen myndighet til å ilegge noen straff eller bøter, men vi forsøker å finne ut hvem det er som har gjort det, sier Slydal.

Powered by Labrador CMS