Ny giv for trondheimsølet

E.C. Dahls bryggeri får 110 millioner kroner til å etablere et ølsenter og fortsette produksjon på Lademoen.

Publisert Sist oppdatert

E.C. Dahls har gjennomgått harde nedskjæringer helt siden den første produksjonslinjen ble lagt ned i 2011. Bryggeriet, som siden 1988 har vært en del av Ringnessystemet, som igjen eies av den danske produsenten Carlsberg, skal legge ned to tredjedeler av produksjonen i 2015. 120 av de 220 ansatte vil miste jobben, ettersom flere arbeidsoppgaver vil flyttes fra de regionale bryggeriene til Oslo.

Nytt håp for øl-Trondheim

Tross de harde nedskjæringer er ledelsen, kommunen og Dahls’ støttespillere svært fornøyde med den nye løsningen som ble presentert på bryggeriet i dag. Det har blitt bestemt at 110 millioner kroner skal investerers for å holde det gamle bryggeriet i gang, samt eksperimentere med nye løsninger i form av et ølsenter og mikrobryggeri. Blant annet var ordfører Rita Ottervik til stede for å gratulere med den nye løsningen.

– Det kan være vanskelig å forklare for utenforstående hva Dahls betyr for Trondheim. Denne investeringen har definitivt kommet i rett tid. Vi er stolte av det som produseres her, sier hun.

Åpner ølsenter

De 110 millionene skal brukes til å etablere et ølsenter, som vil inneholde en bryggeripub, resturant, et mikrobryggeri og et konferansesenter. Dahls-øl skal fortsatt brygges på fat og tank til Trondheims puber og resturanter, i tillegg til at det vil åpnes opp en ny tappekran for engangsflasker.

– Dette er en gledens dag ikke bare for Dahls, men for bryggerinorge og alle som er glade i øl. Norge er kanskje det landet i verden der bryggerinæringen står mest samlet. Vi ønsker å bidra til en ny ølkultur der vi samarbeider med små mikrobryggerier, eksperimenterer med smak, og skaper en atmosfære der man kan kose seg med øl, sier Petter Nome, direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen.

På ølsenteret skal ølekspertise kombineres med god mat, og man skal ha mulighet til å eksprimentere med nye øltyper i det lille mikrobryggeriet som skal åpnes.

– Hvem vet, kanskje vi får se en black IPA fra Svartlamon en dag, sier han og ler.

Ikke bare gode nyheter

Hovedtillitsvalgt Jan Lillebo har blandede følelser. Han mottar blomster av ordføreren for sin innsats for å bevare bryggeriet, men de planlagte nedskjæringene fortsetter på tross av det nye prosjektet.

– Vi hadde et allmøte i dag i kantina. Det er ikke lett å stå og snakke om alt dette gode når det er mange som mister jobben neste år. Men det er en stor glede å se plakaten som nå henger utenfor bryggeriet som erklærer at «her brygger vi fremtidens E.C. Dahls». Vi har fått mye støtte gjennom dette, sier han.

Mange av de ansatte som mister jobben i 2015 har jobbet i bryggeriet i lang tid, og er farlig nære pensjonsalderen. Det vil bli vanskelig for disse å gå videre i andre jobber.

Takker studentene og konsumentene

Dahls’ kunder og støttespillere blir takket flere ganger for støtten i de harde tidene. Her trekkes blandt annet studentersamfundet fram, som en av de store konsumentene av trondheimsølet.

– Two years ago this wasn’t an option, and we couldn’t have done it without the commitment you all have shown, sier administrerende direktør Jacek Pastuszka i Ringnes.

Powered by Labrador CMS