TURNÉ: Cantus-damene er i full gang med øving til de skal turnere i USA og Canada.

Studenter og korister i verdensklasse

Det trondheimsbaserte koret Cantus er frivillig drevet, og har blitt kåret til verdens beste damekor og er å høre i Disneysuksessen Frozen. Nå skal deltidskoristene på turné i USA.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er et damekor med høyt aktivitets- og ambisjonsnivå som begynner å få lang fartstid, forteller Aurora Terjesdatter Sørsveen og Line Horvli, som sjonglerer kor og studier.

Fakta

CANTUS:

• Et kor med kvinner i alderen 20 til 30 år

• Har holdt på siden 1986 under dirigent Tove Ramblo-Ystad

• Vant førstepris i damekorklassen under «The 7th International Warsaw Choir Festival» i 2011 i Warszawa, Polen

• Fikk førsteplass i damekorklassen og platinadiplom i folkloreklassen i «Xinghai Prize International Choir Competition» i 2012 Guangzhou, Kina

• Står bak åpningslåten til filmen Frozen, inspirert av «Eatneman Vuelie» skrevet av Frode Fjellheim

• Gir ut sitt syvende album i mars i år og reiser på turné i USA i april

Oppringt av Disney

Cantus har vunnet førsteplass i flere internasjonale konkurranser, og i 2013 ble de også rangert som verdens beste damekor av organisasjonen Interkultur. I tillegg til dette er det Cantus som synger åpningssangen på en av Disneys største satsninger de siste årene, Frozen.

– Lederen vår ble oppringt av noen fra Disney som lurte på om vi hadde lyst å spille inn en sang vi tidligere hadde utgitt på en cd-plate til en film de skulle lage, forteller Horvli.

Koret befant seg snart i studio, men de hadde aldri forutsett hvor stor filmen kom til å bli.

USA-turné og plateslipp

Disneyfilmens popularitet har også gjort at det store utlandet har fått opp øynene for koret fra Trondheim. I løpet av våren skal de slippe ny plate, og de skal reise på turné til USA og Canada.

– Vi måtte sende materiale flere måneder i forveien for promotering, og det er forventet utrolig mange på konsertene. Vi vet ikke hvor stort det egentlig er, sier Cantus-damene.

Med turné og plateslipp har medlemmene av Cantus en hektisk tid foran seg. Til tross for mye øving og mye reising, er Sørsveen og Horvli klare på at det med disiplin og planlegging går fint å kombinere korvirksomheten med studiene.

Et fristed

Sørsveen og Horvli, som går sisteåret på hver sin bachelor, er enige om at det kan være krevende å gjennomføre studiene samtidig som de er med i Cantus.

– Jeg har medstudenter som rister på hodet og kaller det vi driver med for ekstremsport, sier Sørsveen.

Med øvinger, møter, konserter og oppdrag tar Cantus mye tid. Horvli forteller at noen av damene tidligere prøvde å telle antall timer som gikk til arbeid med koret, men at de måtte gi opp.

– Det er mye, spesielt før jul med både eksamener, julekonserter og ekstra øvinger med koret, sier Horvli.

Begge er enige om at det blir lite tid til overs etter arbeid med koret og studiene er unnagjort, og at det tidvis kan gå hardt utover den sosiale delen av å være student.

– Men det er et valg man har tatt selv. Korøvingene er et fantastisk fristed å ha i hektiske tider, sier Sørsveen.

Viktig med fellesskapsfølelse

– Mange av oss kjenner på tidspresset, men vi møter stor forståelse for at vi har studier ved siden av, sier Sørsveen.

Horvli understreker viktigheten med fellesskapsfølelse og forpliktelse.

– Det er kanskje ekstra viktig for oss som er studenter, slik at vi ønsker å yte til fellesskapet og bruke tiden vår på dette, sier Horvli.

De forteller om en spesiell fellesskapsfølelse innad i koret og et godt miljø som motiverer dem til å drive med koret selv om det kan være belastende i perioder.

– Dirigenten vår, Tove Ramblo-Ystad, har gjort en utrolig god jobb for å skape et godt miljø. Hun styrer denne skuta på en helt fantastisk måte, sier Horvli.

Powered by Labrador CMS