- Korrupsjon dreper innovasjon

Partileder Trine Skei Grande i Venstre mener ISFiTs arbeid mot et mer transparent system er særdeles viktig for framtidig arbeid mot korrupsjon

Publisert Sist oppdatert

I 1990 var Trine Skei Grand frivillig under ISFiT-festivalen. I 2015 var hun tilbake for å bidra, men denne gangen i debatt som partileder i Venstre. ISFiT har vokst seg til å bli en utrolig bra festival, mener Skei Grande, som selv bidro til å få Dalai Lama til Trondheim og ISFiT. Hun var opptatt av å bruke tiden sin i Trondheim på å diskutere Norges forhold til korrupsjon og de etiske utfordringene som ISFiT har satt søkelys på i løpet av festivalen.

Fakta

ISFiT-møte

  • Lunsjmøte: Norges kamp mot korrupsjon
  • Onsdag 11. ferbuar
  • Hvem:Helge Kvamme fra advokatfirmaet Selmer, Trine Skei Grande, leder av Venstre, Marianne Marthinsen, finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Sigrid Klæboe Jacobsen, leder av Tax Justice Norge, Guro Slettemark, Transparency International Norge
  • Hovedbudskap: Veien videre for bekjempelse av norsk korrupsjon, både nasjonalt og internasjonalt.

Mer vanlig før

Onsdag samlet ISFiT et knippe stortingspolitikere og eksperter på korrupsjon til lunsjmøte for å sette bekjempelse av norsk korrupsjon på dagsorden. Trine Skei Grande synes selv at debatten var en fin mulighet til å kunne dra et såpass teoretisk tema som korrupsjon litt ned på jorda sammen med de fremmøtte studentene. Hun tror temaet ofte kan bli litt for vagt for mange og at å dele kunnskaper og erfaringer er riktig vei å gå.

– Jeg tror ikke mange mener å være korrupte, men jeg tror det handler mer om at man ikke er bevisst på det. Her spiller ISFiT en viktig rolle. Med et stort fokus på kunnskapsspredning, ikke bare her i Norge men også internasjonalt, kan ISFiT være med på å bidra til en større global debatt om korrupsjon, sier Skei Grande.

«Jeg tror ikke mange mener å være korrupte, men jeg tror det handler mer om at man ikke er bevisst på det.» - Trine Skei Grande

Som politiker har Trine Skei Grande opplevd korrupsjon på nært hold. Julegaver fra bedrifter var mer vanlig før, mener hun. Nå tror Venstres leder at den offentlige debatten rundt politikere og korrupsjon har gjort samfunnet, og kanskje spesielt politikerne selv, mer oppmerksom på hva som kan bli oppfattet som korrupsjon.

– De eneste gavene vi får rundt juletider nå for tiden er vin fra Israel. Den som har smakt israelsk vin kan skrive under på at det ikke akkurat oppleves som korrupsjon, sier Skei Grande og ler.

Tapt innovasjon

Trine Skei Grande kan fortelle om en tid i Stortinget med store holdningsendringer rundt korrupsjon. Kanskje særlig har oppmerksomheten rundt korrupsjon internasjonalt skutt fart siden finanskrisen i 2008, og Grande mener det kan være flere grunner til det.

– Den økonomiske krisen er en drivkraft som er med på å rette et sterkere fokus blant folk på hvordan penger blir brukt, men kanskje det også er endringer i media som har bidratt til mer åpenhet i debatten. Omdømme har også blitt viktigere for selskaper. Vi er i en teknologisk tid der det ikke bare nødvendigvis er en stor avis som kan ødelegge et omdømme til en bedrift. Det kan også skje gjennom en haug med twitter-meldinger fra enkeltindivider, påpeker Skei Grande.

Det er likevel ikke bare det økonomiske aspektet rundt korrupsjon som bekymrer Venstres partileder.

– Noe man kanskje ikke tenker over er hvor mye innovasjon og gode ideer som blir kastet bort på grunn av korrupsjon. De unge er en utsatt gruppe fordi de ofte står på utsiden og prøver å komme seg inn i et arbeidsmarked. Da blir det vanskelig å utfordre kulturer og strukturer som allerede er satt

Tror på kunnskap

Trine Skei Grande er imponert over årets festival. Hun har også tatt seg tid til å sette seg inn i ISFiTs arbeid om å sende en resolusjon om korrupsjon til FN og resten av verdens ledere.

– Jeg synes prosjektet til ISFiT om å lage en resolusjon og utviklingsmål til FN virker kjempespennende. I tillegg mener jeg at årets tema er utrolig bra og jeg liker budskapet ISFiT representerer. At unge kan ta del i og være med på å skape endring i samfunnet er helt essensielt.

Tidligere har Skei Grande jobbet som lærer og har stor sans for ISFiTs målsetning om å få korrupsjon inn som en del av utdanningen på universitetet. Hun understreker at etikk og moral nødvendigvis ikke bare burde være et tema i økonomiutdannelsen, men at en burde utfordres på de etiske problemstillingene som finnes i fagfeltet og fremtidige arbeidessektor.

– På samme måte som man ikke er født med empati er man heller ikke født med varselsbjeller mot korrupsjon, det er noe vi må lære oss. Det er derfor viktig at korrupsjon blir en del av dannelsesbegrepet, sier Skei Grande.

«På samme måte som man ikke er født med empati er man heller ikke født med varselbjeller mot korrupsjon, det er noe vi må lære oss.»

Venstrepolitikeren er også imponert over hvordan ISFiT har greid å treffe med årets festival.

– Jeg synes ISFiT har greid å kombinere hele spekteret. De ser korrupsjon som et tema på et makronivå, hvordan det kan ødelegge et samfunn. Samtidig som de har tatt med mikronivå, hva korrupsjon gjør med kulturer og enkeltmennesker.

De unges mulighet

Under lunsjmøtet påpekte finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Marianne Marthinsen at det trolig ikke vil være hennes generasjon som får bukt med korrupsjonen. Hun ser til de unge og mener det er de som sitter på svaret. Det er derfor viktig å gi dem kunnskapen til å finne en løsning, konkluderte Marthinsen. Skei Grande supplerer med at hun tror det handler om å tørre å være den første til å stille spørsmål ved systemet.

– Alle var jo enig om at jorden var flat en gang i tiden også, av og til må noen tørre å stå opp og si fra for å endre verden til det bedre, sier Skei Grande.

Hun peker også på kvinners kamp for likestilling som et eksempel på hvordan holdninger kan endres over tid. Veien bort fra undertrykkelse og objektivering i samfunnet har hatt en imponerende utviklet i løpet av de siste 30 årene i norsk kultur, noe Skei Grande ser på som et klart bevis på at det er mulig å endre de urettferdige strukturene i samfunnet.

– Det går an å snu de dårlige kulturene og jeg tror disse holdningene er de samme som fremmer skaperkraft, innovasjon og nytenkning. Jeg tror samfunnet har godt av at de yngste kommer inn og stiller spørsmål til de etablerte kulturene, og at ungdom kan ha en viktig rolle i samfunnsdebatten.

Gøy å være med igjen

En annen som har snakket om de unges viktige rolle i samfunnet under årets ISFiT-festival er Dalai Lama. Skei Grande synes det var artig å møte ham i Oslo. Selv om hun ikke hadde tid til å møte ham under ISFiT-festivalen er hun glad for at også andre får oppleve Dalai Lama på nært hold.

– Jeg synes det var ekstra morsomt å bruke den anledningen vi hadde i Stortinget med Dalai Lama til å hjelpe ISFiT. Jeg var jo med på ISFiT som frivillig for lenge siden så det er morsomt å se hvor stor festivalen har vokst seg internasjonalt. I tillegg så var det artig at jeg kunne være med til å bidra denne gangen også, selv om det begynner å bli noen år siden jeg selv var student, sier Skei Grande og ler.

Powered by Labrador CMS