Dødsrobotene

Drone tar opp kjemperelevant dronepolitikk på en hardtslående og følelsesladet måte.

Publisert Sist oppdatert

Dokumentaren Drone omhandler den veldig aktuelle droneproblematikken. Det er en hardtslående og følelsesladet appell som gjør en god jobb i å oppsummere debatten. Hvor mye som er nytt for deg er avhengig av hvor mye du vet om droner fra før.

Fakta

Drone:

  • Regissert av norske Tonje Hessen-Schei.
  • Hun har tidligere regissert prisvinnende dokumentarer som Play Again og Independent Intervention.
  • Drone har allerede blitt vist på flere internasjonale filmfestivaler, og vant to priser på Bergen International Film Festival.

Filmen legger fokus på flere av de store kritikkene rettet mot USAs bruk av droner. Den tar opp både de etiske og rettslige spørsmålene, men disse har blitt tatt opp i en del lignende dokumentarer før som Unmanned og Attack of the Drones. Der filmen virkelig er i sitt ess er når den går inn på pilotene, psyken deres og hvordan de rekrutteres.

Sterke vitnesbyrd

Vitnesbyrdene fra de tidligere dronepilotene Brandon Bryant og Michael Haas er etter min mening det beste ved filmen. De snakker ærlig og åpent om deres erfaringer og den psykologiske effekten av å drepe. Spesielt Bryant lider tydelig av post-traumatisk stress og sier han har vært med på å drepe over 1600 mennesker. Senere i filmen går den også inn på hvordan militæret bruker dataspill og spillteknologi for å rekruttere neste generasjons dronepiloter. Mye av filmen fokuserer på hvordan å drepe med droner nesten er som et spill, og den psykologiske distansen det skaper mellom dronepiloten og målet.

Filmen er forholdsvis nyansert og presenterer flere synspunkter. Men den har et klart politisk budskap, at droner er mord og at droner er ulovlige. Det er vel ikke en overraskelse for noen, men den kan tidvis bli overdrevet følsom. Jeg savner en del fakta, og det kan være lurt å drive med litt egen research etterpå hvis man er spesielt interessert.

Rent filmteknisk er filmen veldig bra, og alt av bilde, lyd og klipping ligger på et veldig høyt nivå. Naturlig nok brukes også dette bevisst for å få frem filmens politiske budskap. Jeg vil ikke gå så langt som å kalle det manipulerende, men det er likevel noe å være bevisst på når man ser filmen.

Manglet undertekster

Da jeg så filmen på pressevisning manglet hele filmen undertekster, så det var umulig å forstå hva som ble sagt i de delene med vitnesbyrd fra Pakistanske sivile. I rulleteksten var det kreditert tolk, så jeg antar at det er meningen at filmen egentlig skulle vært tekstet. En får håpe at det blir fikset, siden store deler av filmen er uforståelig med mindre man snakker Pashto.

Dette er en film som anbefales til alle som er interessert i dronepolitikk, krigen mot terror og menneskerettigheter generelt. Dronepolitikk er svært aktuelt, og selv om det har kommet flere dokumentarer om droner i det siste er det absolutt en plass for Drone.

Powered by Labrador CMS