Slutt på rektorvalg

Regjeringen foreslår at hovedregelen i Norge ikke lenger skal være at rektor velges av de ansatte. Sektoren er splittet i spørsmålet om forslaget er udemokratisk eller riktig.

Publisert Sist oppdatert

Av regjeringens strukturmelding, som ble presentert onsdag 25. mars, kommer det fram at hovedmodellen for universiteter og høgskoler ikke lenger skal være å ha demokratisk valgt rektor, men å ha en ansatt rektor og en ekstern styreleder.

– Forslaget gjør at universitetsdemokratiet forvitrer og at rektor har mindre legitimitet blant de ansatte. Hvis vi har tro på fri forskning, så må vi også ha tro på at det skal være demokrati ved institusjonene. Forskning leverer veldig dårlig når den er styrt, sier Torgeir Knag Fylkesnes, stortingsrepresentant for SV i Kirke- utdannings- og forskningskomiteen til fagbladet Forskerforum.

– Den eneste rette måten

Helge Klungland, rektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, kan fortelle at han smilte og ble glad da dette kom opp i stortingsmeldingen. Han mener at å ha en ansatt rektor virker som den eneste rette måten å gjøre det på.

– Som rektor mener jeg at det er fornuftig å ha enkelte eksterne i styret. Det er flere som velges internt, blant annet dekaner og instituttledere, sier han.

Gunnar Bovim, rektor ved NTNU er også positiv til forslaget, og mener universitetsdemokratiet ikke vil skades.

– Det er et klokt forslag fra regjeringen. NTNU har hatt ekstern styreleder og ansatt rektor siden 2005, og har bare positive erfaringer med det. Et levende universitetsdemokrati ivaretas på andre måter gjennom valgte ledere, sier han.

– Åpner for flere gode kandidater

Klungland har inntrykk av at en ny ordning vil få fram flere gode kanditater enn før, og presiserer at det ikke er snakk om å fjerne alle demokratisk valgte stillinger ved universitetene og høgskolene.

– Det finnes flere gode kandidater som ikke vil gå igjennom en lang og krevende valgprosess på den måten det gjøres i dag, og det pleier å være få som stiller til rektor. Jeg tror at flere gode kandidater vil bli aktuelle dersom rektor ansettes i stedet for å velges, sier han.

Alt i alt er Klungland positiv til at universiteter og høgskoler kan behandles mer som andre institusjoner.

– Det er en spesiell sak at man skal ha valg til en rektorstilling. Universiteter og høgskoler er ikke så forskjellige fra andre institusjoner, men vi har blitt behandlet som et unntak, sier han.

– Tilbakeslag for sektoren

Hovedtillitsvalgt Kristian Mollestad i Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo er derimot svært kritisk til forslaget.

– Dette er helt klart et tilbakeslag. Ordningen med valgt rektor er nødvendig for å gi legitimitet til ledelsen ved institusjonene, og sier noe grunnleggende om hvordan faglig kompetanse bød være stydende for denne type ledelse, sier han til Forskerforum.

Stortingsmeldingen Konsentrasjon for kvalitet. Strukturreform i universitets- og høyskolesektoren legges fram for Kongen i statsråd i dag, fredag den 27. mars.

Powered by Labrador CMS