– Da jeg var 15, bygget jeg en bordvifte inn i kabinettet

Det finnes knapt grenser når entusiastene på The Gathering konkurrerer om å bygge de råeste datamaskinene.

Publisert Sist oppdatert

SE OGSÅ: Stort galleri nederst i artikkelen.

Fakta

THE GATHERING:

  • En årlig samling for spill- og teknologiinteresserte i Hamar. Arrangeres hver påske.
  • Samler over 5000 deltakere i Hamar Olympic Hall, med flere på venteliste for å komme inn.
  • Det er ofte stor prestisje i å ha den mest visuelt pene datamaskinen, eller den mest teknisk imponerende.
  • «Casemodding» er kunsten å modifisere kjøpte kabinett og datakomponenter til å tilegne seg nye egenskaper, visuelt eller teknisk. Eventuelt bygge ifra bunnen av.
  • Overklokking vil (forenklet si) å kreve mer av datakomponenter enn det fabrikken har stilt de inn for. Bytter ekstra varmeutvikling mot økt ytelse.

For mange PC-entusiaster er ikke starten på The Gathering (TG) simpelthen å slenge PCen på sin reserverte plass på 80 ganger 60 cm.

Flere planlegger faktisk månedsvis i forkant og bygger det merkeligste av PCer, mens andre bygger seg oppover med hjemmelagde hyller for maksimal plassutnyttelse.

LES OGSÅ: Noensinne fått smidd en BH, tjommi? Da er kanskje cosplay noe for deg.

Høyt tidsforbruk, kreative løsninger og god planlegging viser seg å være gjengangeren blant de fleste publikumsfangerne.

Hyllepalass

En hylle kan føles som et paradis, spesielt etter å ha bodd et par dager i Hamar olympiske hall. Den stables oppå plassen man får tildelt, og en må følge konstruksjonsregler satt av arrangørene. Ellers er utførelsen mer eller mindre opp til deltakerne.

– Vi har egentlig ikke noe tema. Vi var to personer som skulle lage en hylle og så er det et spill som heter Army of Two. Så da endte vi opp med hyllenavnet «Army of Two», sier Hans.

LES OGSÅ: For mange handler ikke TG om å spille til langt på natt, men å konkurrere i 24 konkurranser.

Mens andre har gjort seg klart til årets TG med langsiktig planlegging og hemmelige budsjett, har erfarne travere Hans Furusæter og Ådne Lindberg overlatt hylledesignet litt til tilfeldighetene.

– Denne hylla har vi med oss for tredje gang på rad på The Gathering. Det vi har gjort til i år er å male opp hylla, sette inn noen lys og shine den opp, sier han.

«Stjeler» ideer fra andre

Går en videre inn i havet av kabler og PCer som fyller godt over 12 000 kvadratmeter med idrettsanlegg, kan en møtes av skinnende LED-lys og 80-talls spillreferanser når en går mot hyllene konstruert av Mats Siitonen og Henning Grinderud.

– Vi gjenbruker rammen ifra fjorårets hylle. I år fikk vi tak i noen tøffe retro LED-lys og la på en fin stjerneduk bak og 8-bits figurer oppå laget av en annen deltaker, sier Mats.

Samtidig ruller han ned et spillerkort ifra hyllen, med informasjon om spilleren som sitter på den plassen. En god del tid har gått med på å planlegge mer og mindre nyttige hyllefunksjoner, men ikke alt trenger å følge en plan, forteller Henning:

– Vi starter med en grunnplanlegging. Så finner vi ting underveis, LED-lysene fant vi liggende på jobben. Allerede nå går vi rundt på TG og ser etter ideer og hva vi kan «stjele» ifra andre og putte inn på hylla til neste år.

Tips: – Planlegg. Punktum.

Et stykke lengre unna sitter PC-bygger Sindre Bøe, som har bygd egne PCer siden barneskolen. Han bruker nettforum hyppig og spør ofte igjennom byggeprosesser for råd. Gevinsten bekreftes gjennom de hyppige, positive tilbakemeldingene på den kritthvite, stilrene maskinen hans.

– Den ble satt sammen på en periode på to uker, med diverse deler bestilt ifra hele verden.

Bøes resultat kommer ifra både gode og dårlige erfaringer med PC-bygging. Han, som mange andre, har måttet gå igjennom mye testing og feiling, utallige google-søk og sølt kjølevann på PCen.

Den erfaringen nyter han godt av på TG, om man skal dømme tilskuerne. Planlegging og research er hovednøkkelen til et godt resultat. Casemodder Jardar Grilstad bemerker:

– Planlegg litt først, og begynn smått. Ikke gå rett på en «hardcore»-modifikasjon om du er ny, sier Jardar.

Grilstad stiller selv med et kabinett som han har bygd opp helt ifra bunnen. Prislappen ligger så langt på 15 000 kroner. Han eksperimenterer også med en nyanskaffet 3D-printer under TG, og har hjulpet en kamerat i nød ved å få 3D-printet et fullstørrelsesglass. En prosess som tok seks timer.

Muskelmaskin på 200 kg

Jonas Grevæg er en som har tatt seg langt lengre tid enn det tar å få skrevet ut et 3D-printet drikkeglass. Han har nemlig bygget hele tre PC-er inn i ett stilrent, svart kabinett. LCD-panel på siden følger også med. Sammen veier det tallknusende beistet 200 kg.

– Jeg begynte på den i oktober ifjor en gang. Jeg fikk plutselig bare en god del ideer, og ville komme opp med noe ingen andre har. Så da var det rett og slett bare å slå sammen tre PCer i ett kabinett og spreke opp med masse lagringsdisker.

Ved spørsmål om budsjett svarer Grevæg kjapt:

– Hemmelig.

Det handler om å skille seg ut

Et steinkast unna prater enda en Rheodor Felgen-ekvivalent med forbipasserende, som lar seg fascinere av hans byggeteknikker og resultater. Andreas Sjånes Berg har nemlig som mål å bygge noe helt unikt hver gang, uansett hvor rart det måtte virke.

– Når jeg var 15 år bygget jeg et eget kabinett med en bordvifte inni selve datamaskinen, som igjen ble bygd rundt den. Så har det bare utviklet seg til å bli helt sprøe opplegg. Jeg ser hva jeg klarer å lære ut av prosjektene, og hva jeg får ut av det.

Denne gangen har Berg rullet inn en PC som utnytter både mineralolje og et kjøleaggregat.

– Jeg studerte i Trondheim før, nå jobber jeg hos en hydraulikkbedrift. Det er litt der inspirasjonen kommer ifra: å kombinere elektronikk og hydraulikk. Jeg bygde den natt til TG, da monterte jeg sammen komponentene her og helte opp i olja med 240 V strømforsyning og alt det der nedi.

– Den starter opp, men jeg har ikke koblet ferdig kjøleaggregatet enda, så jeg kan ikke ha det på alt for lenge.

Prislappen endte på rundt 20 000 kroner, og det før man tar med de elektriske komponentene i beregningen. Prislappene på hyller og PCer som taes med til TG kan generelt virke skyhøye, men som Sindre bemerker:

– Dette er en hobby. Å si noe annet ville vært for dyrt, sier han.

– Les og spør

Sindre avslutter med følgende tips til de som fortsatt vil la seg friste, til tross for prislappene:

Finn deg et forum med eksperter, for eksempel overclock.net. Les deg opp og spør spørsmål igjennom hele byggeprosessen. Gjerne spør ifra nettbutikken du bestiller ifra. De kan ofte en del om det du skal gjøre også.

Galleri

Powered by Labrador CMS