Outkast er en av artistene som bidrar til denne depressive lista.

Ti triste raplåter som forlenger vinterdepresjonen

Vintermørket er forbi for denne gang. Men fortvil ei, her er ti triste raplåter for å holde på vinterdepresjonen.

Tekst: Paulina Dubkov, Torjus Lunder Bredvold

Spooky Black - «Without You»

Hvis du tar en kort, 16-årig kis med dun til hår, gir han høyhalsa genser, durag og et ynkelig gullkjede, får du Spooky Black. Velkommen tilbake til ungdomsskolen: Alt for mange følelser, men ingen tilstrekkelig måte å uttrykke de på. Stakkaren tar lytteren med til et klisjéfylt tenåringsunivers, fylt til randen med håpløse problemer og umoden poesi.

Yung Lean - «Hurt»

Den svenske 18-årigen Yung Lean er selve sex-symbolet for moderne melankoli og tristesse. Unggutten lider av et sterkt nostalgisk savn etter de beste årene av hans barndom: 2001 til 2003. Som en moderne Proust forsøker han forgjeves å gjenskape barnets paradis: Et sammensurium av pokémon, Nintendo og Arizona Ice Tea. For Yung Lean er gammel 3D-grafikk det store bildet på tilværelsen, der de stive og kantete linjene er like uttrykksfulle som impresjonismens grove strøk.

Outkast - «Da Art of Storytellin’ (Part 1)»

Denne låta er del én av Outkasts store epos. Låta begynner med Big Boi som forteller om da en promiskuøs fan, Suzy Skrew, ga han blowjob på en parkeringsplass for en CD og plakat. Det er likevel Andre 3000s fortelling om Suzys narkomane venninne som får fokus. På spørmålet om «What you wanna be?» svarer hun «Alive.» Til sist blir hun funnet død med en baby.

Drake - «Started From The Bottom»

«Started From the Bottom» er en bestemors spilledåse av en beat, men låter likevel overraskende stort. Drake rapper om hvor langt han er kommet, men at han aldri blir ordentlig tøff, for han er og blir en svart jøde.

Jay Z - «Song Cry»

Med «Song Cry» gjorde ikke Jay Z engang et forsøk på lage en god slutt. Før han ble Beyonces «baby daddy » knuste han en ung dames hjerte, og til gjengjeld fikk han til sist sitt eget hjerte knust. Jay er dømt til å leve med dette for alltid, men siden han ikke klarer å grine må han få låta til å grine.

Bone Thugs - «N Harmony Tha Crossroads»

«Tha Crossroads» er Bone Thugs fremste kombinasjon av gospel og rask spytting. Dødsfrykten og kjærligheten kommer fram gjennom den plasskrevende og lynraske rappingen. Dette er en låt for begravelser.

thestand4rd - «Simple Needs»

thestand4rd er Spooky Blacks gruppeprosjekt og virkelighetsflukt inn i en «gangsta»-fantasi. Sammen med Kanye-kompisen Allan Kingdom, Bobby Raps, og Psymun produserte Spooky Black den ultimate låta man skal grine til. Med «Simple Needs» viser de lytteren at selv harde kjeltringer har det tøft.

Common - «Retrospect for Life Feat. Lauryn Hill»

Common har i over 20 år levert samfunnsbevisste og reflekterte låter. Hans «Retrospect for Life» er en av få raplåter som tar for seg abort. Fortvilt rapper Common om et kommende barn han vurderer å abortere. Han legger til grunne det håpløst simple faktum at han rent praktisk ikke kan oppdra et barn.

Pete Rock & CL Smooth - «They Reminisce Over You (T.R.O.Y.)»

Dette er en erketypisk raplåt fra 90-tallets New York. Med klassiske, hardtslående trommer og melankolske saksofonlinjer sirkulerende sørger Pete Rock for at CL Smooth fikk rappe over en umiddelbar klassiker. Låta er dedikert til kompisen «Trouble» T Roy, som døde 22 år gammel i 1990.

Notorious B.I.G. - «Suicidal Thoughts»

Død har værtgjennomgående for Biggie Smalls karriere. Med «Suicidal Thoughts» retter han sjeldent nok pistolen mot seg selv. I bakgrunnen roper kompisen Diddy i håp om å stoppe Biggie.

Powered by Labrador CMS