Flere enn noen gang søker høyere utdanning

Samordna opptak melder at 127 929 personer per april har søkt høyere utdanning. Det er 8000 flere enn i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Økningen i søknader tilsvarer 6,7 prosent, og den er størst innenfor helse- og realfag. Her er økningen henholdsvis 11 prosent for realfag og 10 prosent for helse- og sosialfag. Nedgangen er størst for teknologiske fag, mer spesifikt for petroleumsstudier. Det er rundt 150 færre førstegangssøkere til teknologiske fag i år enn det var i fjor.

Leder Christoffer Vikebø Nesse i Tekna Student NTNU er fornøyd med økningen i antall realfagssøkere, men samtidig overasket over det høye fallet i søknader til petroleumsstudinene.

– Vi tror at stort fokus på nedbemanning i sektoren er grunnen til dette, men mener det fremdeles er et stort behov for alle som studerer teknologi- og realfag. Selv de på petroleum.

– Mindre nedgang enn fryktet

Settestatsråd for kunnskapsministeren, Elisabeth Aspaker, skriver i en pressemelding at regjeringen regnet med en nedgang i søknader til petroleumsstudier. Denne er fremdeles mindre enn det man kunne fryktet.

– Selv om det er en liten nedgang i søkningen til teknologiske studier, er den mindre enn man kunne frykte ut fra arbeidsmarkedet i oljebransjen. Jeg er glad for at såpass mange unge søker seg til slike utdanninger. Det er stort behov for teknologisk kompetanse i fremtiden, sier Aspaker.

Jevn kjønnsbalanse på realfag

I år er 50,8 prosent av de som har søkt realfag på førsteplass jenter. Det er en kraftig økning fra tidligere år

– Dette er vi kjempefornøyde med. Det er utrolig viktig med kjønnsbalanse i studie- og arbeidsliv. Vi synes ikke kjønnspoeng er en god løsning, men ser at initiativ som Jentedagen virkelig fungerer. Vi ønsker å fortsette arbeidet med å motivere til å søke realfag med arrangementer som newtoncamp, sier Nesse.

Markant økning i søknader til lærerutdanning

Økningen i antall søkere til lærerutdanning er mye høyere enn økningen fra 2014. I 2014 hadde disse studiene en økning på litt over to prosent, mens økningen i år ligger på rundt åtte prosent.

– Søknadene til lærerstudiet har i år faktisk økt mer enn den gjennomsnittlige søknadsøkningen totalt. Dette synes vi er svært gledelig. Noe skyldes store ungdomskull, men samtidig viser tallene at regjeringens signal om et kraftfullt løft for lærerne og skolen er oppfattet av søkerne, sier Aspaker i regjeringens pressemelding.

Flere søkere til HiST, NTNU og BI

Til sammen har NTNU opplevd en økning i søkertalllene fra i fjor. I 2014 hadde NTNU totalt 11 567 førstegangssøkere, mens i år er det 12 391.

Høgskolen i Sør-Trøndelag har opplevd en enda støre økning. I fjor lå antall førstegangssøkere fra HiST på 5516, mens i år er det 5834 søkere som har HiST på førsteplass. Dekan Jon Espen Gressetvold ved HiST er fornøyd med gode søkertall, og ser på dem som positive i en større sammenheng.

– Vi er veldig fornøyd med gode søkertall, og tror dette for det meste er en del av en trend der HiST har gjort det godt over lengre tid. Vi er en høgskole med gode, solide studier og er en del av en flott studieby med godt miljø, sier han.

Handelshøyskolen BI har også opplevd en søkerrekord i 2015. Totalt har 12 359 personer søkt seg til skolen, noe som tilsvarer en økning på hele 14 prosent sammenlignet med 2014. De mest populære studiene er Økonomi og administrasjon, Business administration, Markedsføringsledelse og eiendomsmeglerstudiet.

– Vi gleder oss over at stadig flere ser verdien av BIs faglige tyngde og næringslivorientering når de skal velge utdanning. Dette gjenspeiler seg i både søknadene til studiene, og våre kandidaters attraktivitet i arbeidsmarkedet, sier rektor ved Handelshøyskolen BI, Inge Jan Henjesand i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS