Guide til raskere datamaskin

FORBRUKER: Har du en pc eller mac som begynner å dra på årene og har blitt treg? Vi viser deg hvordan du kan gjøre den så god som ny for en rimelig penge.

Publisert Sist oppdatert

Du kjenner at lysten til å kjøpe en splitter ny datamaskin kribler i magen, helt til fornuften slår inn og forteller deg at en ok pc koster en månedsutbetaling fra Lånekassen. Det finnes faktisk en rimelig løsning som mangedobler maskinens ytelser. Det jeg snakker om kalles Solid State Drive (SSD), et heldigitalt lagringsmedium som gjør samme nytten som en harddisk (HDD).

Fakta

BYTTE FRA HDD TIL SSD - STEG FOR STEG:

Ordinære harddisker har mekaniske bevegelige deler i seg slik som skrivehode og plater. Det resulterer i at den sinker resten av datamaskinen som utelukkende består av digitale deler som jobber raskt. I dag har heldigvis teknologien kommet så langt at vi har fått et raskere alternativ. Selv om en SSD er litt dyrere per gigabyte lagring enn harddisker, veier ytelsen opp for den økte prisen.

Hvor mye koster det?

De rimeligste SSDene har en kapasitet på 120GB, og prisene starter på rundt 550 kr. For en med 240GB starter prisene på ca 900 kr. Skal du ha 480 eller 960GB må du regne med å punge ut omtrent 1800 og 4000 kroner. Det kan lønne seg å følge med på tilbud. De fleste nettbutikkene har regelmessige kampanjer på datautstyr. Hva som passer for deg kommer an på hvilke oppgaver du bruker datamaskinen din til.

Bruker du den til nettsurfing, Word og Facebook kan du fint klare deg med en 120 GB. Da har man en del lagringsplass til overs til bilder og videoer. Driver du med video- eller bilderedigering og har behov for å lagre mange eller store filer, kan det lønne seg med en større SSD. Et alternativ hvis du har dårlig råd, kan være å lagre ting på en ekstern harddisk, og dermed klare deg med en mindre SSD.

Hvordan bytte til SSD?

Før du bestemmer deg for å oppgradere til SSD burde du undersøke om det faktisk lar seg gjøre. Har du HP Pavillion med Windows 8 kan det for eksempel være et voldsomt prosjekt å skulle oppgradere til SSD, mens det er ganske simpelt om du har Acer eller Lenovo. Søk opp PC-modellen du har, så finner du det fort ut!

Å bytte til SSD er sjelden en vanskelig sak. I bærbare datamaskiner er det som oftest snakk om å skru ut noen få skruer og et raskt bytte av selve harddisken med en SSD. Selve utbyttingen tar omtrent 15 minutter, og er som lego for voksne.

I etterkant må du også sørge for operativsystem på den nye SSD-en. Den enkleste måten å oppnå dette på er ved å klone den gamle disken. Da beholder du alle gamle innstillinger og filer over til en ny disk, og kommer fort i gang igjen. I forkant av kloning er det derfor anbefalt å rense opp i PC-en, da gamle laster videreføres. Slett all unødvendig programvare og kjør opprenskningsprogrammer som CCleaner og Malwarebytes.

Det kan være lurt å søke opp «How to change from HDD to SSD» og lignende på Youtube om det er noe du ikke forstår underveis i prosessen.

Kloning av operativsystem

Du må enten klone det tidligere operativsystemet ditt, eller installere et nytt. Det enkleste er å klone. Husk at du må ha lisensnøkkelen til operativsystemet for å få det til å funke. Det letteste er å kjøpe et «cloning kit» der programvare og klonekabel medfølger.

Slik programvare koster som regel fra 200 kr og oppover i norske nettbutikker. Det finnes også SSDer som selges med medfølgende kit. Et alternativ er å kjøpe klonekabel separat og benytte seg av gratis programvare som enten følger med fra produsenten eller finnes tilgjengelig på nett.

Hvordan dette utfløres avhenger av programmet du bruker. Samsung har et veldig enkelt et (forutsetter at du har en Samsung SSD) der man bare trenger å trykke på en knapp for å sette prosessen i gang. Acronis True Image er et program med litt flere valgmuligheter, men som fortsatt er lett å bruke.

Powered by Labrador CMS