Krever NTNU og SiT ut

NTNU og SiT har millioner investert i fossil energi. Fossilfrie penger Trondheim tar opp klimakampen.

Publisert Sist oppdatert

I dag overleverte Fossilfrie penger Trondheim nærmere 1 500 underskrifter til rektor Gunnar Bovim ved NTNU og administrerende direktør Knut Solberg ved SiT. I hovedsak krever de at både SiT og NTNU slutter å investere i fossile energikilder.

Fakta

Kravene stilt til SiT og NTNU

  • All ny investering i fossil energi stoppes.
  • Penger investert i fossil energi flyttes til investeringer i andre næringer innen fem år.
  • Det publiseres framdriftsrapporter som blir gjort offentlig tilgjengelige.
Kilde: Fossilfrie Penger

– Bovim ser på det å forske og utdanne ingeniører som hovedoppdraget til NTNU, men burde ha en videre definisjon av universitetets rolle. Vi mener deres påvirkningskraft strekker seg lengre ut - og burde strekkes lengre ut, sier Vegard Bilsbak i Fossilfrie penger Trondheim.

Fakta

Togradersmålet

  • Gjennom internasjonale klimaforhandlinger har landene forpliktet seg til å jobbe mot en temperaturøkning på maksimum to grader fra førindustriell tid.
  • Forskere i FNs Klimapanel viser til at dette er grensen for hva naturen kan tåle før klimaendringene blir alvorlige og ukontrollerbare.
  • Gruppen Fossilfrie penger Trondheim jobber for å nå dette, og er en del av en internasjonal bevegelse som startet i USA med nettstedet 350.org.
  • Deres hovedmål er å gripe CO2-problemet ved kilden, og gå på de som tjener penger på å utvinne fossil energi.
Kilde: fn.no, Fossilfrie Penger

Ifølge Fossilfrie penger Trondheim har NTNU og SiT til sammen investert 17 millioner kroner i fossil energi. Han ønsker at de sammen med en rekke andre internasjonale institusjoner skal trekke seg fullstendig ut.

– Glasgow var i høst første universitetet i Europa som forplikte seg til å kutte fossile investeringer. Etter det har flere universitet fulgt etter, men NTNU har fremdeles mulighet til å være blant de første i Norden og Europa til å bli fossilfri, sier Bilsbak.

Han tror omstillingen uansett kommer til å skje en gang.

– Spørsmålet er hvor mange andre universiteter som vil komme NTNU i forkjøpet, sier han.

SiT oppfyller krav, mens NTNU går andre veier

Etter et møte med Bovim og Solberg i forbindelse med underskriftskampanjen er han fornøyd.

– Vi fikk høre en del vi har hørt før, men vi hører også at NTNU skjønner at fossile investeringer er noe de må ta stilling til. De har en idé om at noe må skje, men har vanskelig for å se hvordan de kan handle, sier Bilsbak.

For NTNU er det vanskelig å kutte investeringer i fossil energi. Sammen med universitetetene i Oslo og Ås er det Unifor som forvalter deres investeringer. SiT, derimot, står friere.

– SiT har sagt at de nå har fryst investeringene sine, som er det første kampanjekravet vårt. At de har oppfylt ett av kravene allerede er veldig positivt, sier Bilsbak.

Han opplever støtte i saken, men også at institusjonene vil fortsette å fokusere på det de gjør innen sitt kjerneområde. Bovim uttalte selv på møtet at det viktigste NTNU kan gjøre er å komme med nye alternativer til fossil energi, og at det er der de kan gjøre en forskjell.

Tape penger eller unngå klimakatastrofe?

Et av de største argumentene mot å investere i fossilfrie fond er en høyere risiko for å tape penger.

– Det er blitt gjort flere risikovurderinger rundt det å investere fossilfritt, med forskjellige resultat. Man kan nesten velge den risikovurderingen som sier det man ønsker, så til syvende og sist handler det om vilje, sier Bilsbak.

I løpet av en femårsperiode mener han det skal være mulig for NTNU og SiT å trekke seg ut av det fossile, til tross for mulig økt risiko.

– I dag er grønne fond litt nisjepreget, men hvis vi og alle andre begynner å etterspørre flere nå, så kan vi ha nok av alternativer om fem år, sier han.

Likevel kan man spørre seg om ikke en økt risiko i investeringer er en pris verdt å betale, skal man unngå klimakatastrofe.

– Man kan ikke tro at man kan komme seg til en fossilfri framtid uten å satse. Skal man gjøre noe stort og vanskelig er det ikke risikofritt, sier Bilsbak.

Powered by Labrador CMS