Trygg på talerstolen

Øyvind Bentås fant trygghet og engasjement i Storsalen. Nå har han blitt sjef for hele huset.

Publisert Sist oppdatert

Jeg la bare kaffen der jeg, sier Øyvind Bentås spøkefullt idet kaffen skvulper utover bordet. Han er på plass i Daglighallen på Studentersamfundet allerede første dag etter sommerferie i hjembyen Brønnøysund. Som nylig påtroppet leder av Studentersamfundet i Trondhjem har Bentås likevel hatt vervet i bakhodet og brukt mye tid på å forberede seg mentalt til det spennende året han har i vente.

— Man lærer mye om seg selv i et slikt verv. Jeg er glad i å prate og kan prate for meg, men ser at jeg kan få noen utfordringer når det kommer til å holde styr på kalenderen. Rollen som møteleder på sine egne styremøter innrømmer han å ha gitt fra seg til nestleder for å unngå at han kommer til ordet altfor ofte.

Mange interesser.

Bentås hadde i utgangspunktet helt andre planer for hvor han skulle i livet før han kom til Trondheim – han skulle bli musiker, nærmere bestemt saksofonist.

— Jeg øvde hver dag, men så gikk jeg plutselig lei. Det ble mer som en dårlig betalt deltidsjobb. Det var da tanken om å begynne med studier dukket opp, og han begynte på forkurs gjennom Høgskolen i Narvik før det bar videre til Trondheim for å begynne på HiST.

— Hvordan går man fra å skulle bli musiker til å ville bli ingeniør?

— Jeg har alltid vært fascinert over infrastruktur og hvordan man kan si: «Hei fjell, vi bygger bare en tunnel gjennom deg», eller: «Hei myr, gå bort, for nå legges litt stein her», sier Bentås leende. Helt siden han kom til Trondheim har Studentersamfundet vært en stor del av det å studere i byen. Først gjennom UKA 11 og senere som frivillig i Strindens Promenade Orchester.

— Man vokser på å være med som frivillig og jeg har hatt mye personlig utbytte av det. Du får så mye mer enn noe å skrive på CVen. Her får du jobbe i en proff setting der man gjør et ordentlig stykke arbeid, og du får jobbe med folk som stiller krav. Bentås hadde lekt med tanken om å stille som leder i et par år før han omsider stilte til valg.

— Det var allerede på de første Samfundsmøtene jeg deltok på at jeg tenkte at det hadde vært kult, men da var det enda ikke en aktuell tanke. De tidligere årene har det vært gode kandidater som jeg visste ville gjøre en bra jobb som leder, og det er jo tross alt det viktigste. Men dette året var det hans tur, og 17. mai troppet han på som ny leder i en fullsatt og feststemt Storsal.

— På forhånd var jeg veldig nervøs og stressa, men da klubba var på plass rundt halsen og jeg skulle tale til forsamlingen, ble jeg plutselig så trygg og Storsalen så liten. Jeg tenkte: «Er det virkelig plass til 600 mennesker her?» Det var en fin opplevelse.

— Hva betyr Samfundet for deg?

Øynene lyser opp og et smil former seg bak skjegget.

— Samfundet er for meg selve hjertet av tilværelsen i Trondheim. Her har jeg vokst fra å ha lyst til å tørre, til å faktisk tørre. Ved å være frivillig har jeg fått by på meg selv og fått så mye tilbake. Det gjør at jeg har lyst til å gi noe igjen, også føler jeg aldri at jeg er på jobb her.

Fra HiST til NTNU.

Det er verdt å bite seg merke i at Bentås er den første Samfundetlederen fra en av høgskolene i Trondheim, og kanskje også den siste. Til nå har tidligere ledere utelukkende vært fra NTNU. Men ettersom fusjonsprosessen går i gang vil Bentås likevel gi fra seg ledervervet som NTNU-student.

— Det er noen kompiser som har spøkt med at NTNU måtte framskynde fusjonsprosessen for å sikre seg en ny NTNU-student som leder.

— Er det sånn at det er flere medlemmer fra NTNU enn det er fra de andre skolene i Trondheim?

— Ja, det er det. Mitt inntrykk er at folk fra de andre skolene tenker at de har nok med å studere og ikke kan kombinere det med frivillig arbeid. I tillegg er det studenter som ikke vet at de kan være med på Samfundet, men det er jo for alle studentene i byen. Jeg håper at flere ønsker å være en del av Samfundet og ser at det er mer som skjer her enn bare fest og moro.

Ønsker engasjement.

En stor del av vervet som leder går med til å planelgge og å gjennomføre de omtalte Samfundsmøtene.

— Det er ikke nødvendigvis tematikken som er det viktigste. Vi vet hvilke temaer som vil trekke mest folk. For eksempel så er temaer som omfatter helse og psykisk helse ofte populære, som blant annet møtet med helseminister Bent Høie og SK15.

— Jeg ønsker først og fremst god kvalitet på møtene, og møter der du ikke bare kan komme for å få bekreftet det du allerede mente eller visste. Jeg ønsker en Storsal som stiller spørsmål. Han håper derfor at flere benytter seg av muligheten Storsalen gir gjennom å ha en talerstol som kan gi svar på det man lurer på.

— Det er viktig å huske på at Storsalen ikke biter, og at vi ikke dømmer de som stiller spørsmål. Jeg husker en gang det var tre stykker som stilte det samme spørsmålet etter hverandre, sikkert fordi de var nervøse, men alt man la merke til var jo bare at det var samme spørsmål. Det kan være skummelt, men det er ikke farlig, påpeker han.

— Husker du første gangen du gikk opp på talerstolen?

Han tenker seg om.

— Jeg husker at jeg satt der med spørsmål som jeg hadde skrevet ned og at jeg var veldig nervøs. Men etter at jeg var ferdig med å stille spørsmålet ga det meg et skikkelig adrenalinkick og jeg ville bare stille flere. Da var jeg veldig fornøyd. Jeg fikk jo til og med svar på det jeg lurte på.

Politikk, musikk, og mer politikk.

Bentås har også hatt interesse for politikk og samfunn opp gjennom årene.

— Jeg var aktiv i en periode da jeg var yngre, men så var det musikken som tok all oppmerksomheten. Etter jeg begynte å dra på Samfundsmøter begynte jeg å engasjere meg igjen. Fram til nå har jeg vært opptatt av å lese så mange nyhetsartikler som mulig for så å sjekke kommentarfeltene. Det finnes mange merkelige kommentarer det ute. Han smiler.

— Det som også er spennende med dette vervet er at jeg får se studentpolitikken fra innsiden og se hvordan alt bygges opp rundt studentene i Trondheim gjennom å være Samfundets representant.

Ser fram til høsten.

På søndag ble høstprogrammet som Bentås og Styret har jobbet med den siste tiden sluppet. Temaer og innledere er på plass i det som skal trekke interesserte studenter til Storsalen i høst.

— Hva er forventningene dine til det kommende året?

— Det blir et hektisk år, men jeg gleder meg. Jeg har tatt opp et styre som jeg er utrolig fornøyd med. De er dyktige, engasjerte og tør å si ifra om de mener jeg tar feil. Det har vært bedre enn jeg kunne forestille meg. Til tross for et hektisk år i vente er det ingen tvil om at skolen også står høyt på prioriteringslista til Bentås som er ferdig utdannet ingeniør til våren.

— Blir du ferdig med studiene da?

— Ja, det skal jeg bli, med trykk på «skal». Det er fullt mulig å kombinere frivillig arbeid med skole.

— Hva ønsker du å si til alle de nye studentene som nå ankommer byen?

— Velkommen til Norges beste studieby. Desto mer du byr på deg selv, desto mer vil du få igjen. Kanskje spesielt på Samfundet. UD Under Dusken er en del av Studentmediene i Trondheim som er en gjeng på Samfundet.

Powered by Labrador CMS