Ikke nok å være Norges beste

19 trønderske organisasjoner har signert en forpliktende avtale hvor visjonen er å gjøre Trondheim til Nordens beste studieby. Alt fra studentfrivillighet til byutvikling er i fokus når arbeidet mot den ambisiøse målsettingen starter.

Publisert Sist oppdatert

Trondheim skal bli Nordens beste studieby gjennom samarbeid mellom 19 forskjellige aktører. Byen møter en del utfordringer, noe som samarbeidsavtalen med sine sju innsatsområder og fellespotten på to millioner kroner tar tak i. Næringslivet har et behov for beholde kompetansen i byen, internasjonale studenter ønsker å integreres bedre i studiemiljøet, frivilligheten som egen merkevare for Trondheim satses på og bolig og byutvikling skal eskaleres. Med andre ord skal Trondheim forsøke å toppe Uppsala og København.

3000 innbyggere rikere

Selv om oljerelatert industri er i en bølgedal, er etterspørselen på kompetanse fortsatt økende i Trondheim. Hvert år blir byen beriket med 3000 nye innbyggere. Arbeidslivet krever nyutdannede innen absolutt alle sektorer for å løse de forskjellige oppgavene samfunnet støter på. Kommunikasjonsansvarlig Kenneth Stoltz ved Næringsforeningen i Trondheim (NIT) har fått i oppgave å kommunisere næringslivets behov, og hva slags muligheter samarbeidsavtalen innebærer for studenter.

– Vår oppgave blir å få næringslivet til å enda mer aktivt benytte seg av den ressursen studentene er. Vi vil blant annet tilby sommerjobber, internships og varierte karrieremuligheter etter endt utdanning. Studentene skal ikke føle at vi tar dem for gitt, sier Stoltz.

Internasjonal karriere, familieliv i Malvik

Mange studenter pakker koffertene og drar til andre regioner og land så snart graden er i boks. Stoltz mener avtalen vil gjøre det enklere å vise hva slags arbeidsmuligheter Trøndelag tilbyr, gjennom et koordinert samarbeid med andre aktører og organisasjoner. Han sier det er fullt mulig å kombinere en spennende arbeidskarriere og et trygt familieliv i Trøndelag.

– Man kan bo i Malvik, et barnevennlig område der du får en enebolig med hage til prisen av en toroms på Grünerløkka. Samtidig ser det femten minutter til Trondheim og ti minutter til Værnes med 20 direkteruter ut i Europa. Mange bedrifter i Trondheimsområdet jobber internasjonalt.Forskjellen fra enkelte andre byer er at det går fint an å kombinere både en spennende arbeidskarriere og et trygt familieliv her, forteller Stoltz.

Dirigenten Trondheim

Trondheim kommune skal hovedsakelig fungere som samarbeidsavtalens koordinator. Dette innebærer blant annet at den lokale administrasjonen skal bistå NTNU med campus- og byutvikling, legge til rette for internasjonale studenter og hjelpe studentsamskipnaden med helse og velferdsspørsmål. Kommunaldirektør Morten Wolden for kultur og næring i Trondheim kommune viser stor tiltro til sine partnere og deres evner.

– Trondheim har et godt utgangspunkt med tanke på at byen har blitt kåret til Norges beste studieby en rekke ganger. Studentenes framtidserklæring fra 2013 og ambisjonen om å bli Nordens beste er ikke et urealistisk mål for Trondheim, sier Wolden.

Tak over hodet

Trondheim har et av landets trangeste boligmarked. For å lette på trykket bevilger regjeringen midler til å finansiere 250 nye studentboliger i bartebyen. Kommunen og Studentsamskipnaden er med å sikre at alle studenter får et tak over hodet ved å legge til rette tomter og prosesser som skaffer flere bevilgninger.

– For oss er det viktig å samarbeide med andre aktører slik at studentene får trygge og gode boliger. For å avlaste markedet samarbeider vi også en del med det private boligmarkedet, sier Wolden.

Festkultur som barriere

Internasjonale studenter er et eget innsatsområde i samarbeidsavtalen. I en rapport fra Studiebyen 2014 har de internasjonale studentene større vanskeligheter med å integreres i studentmiljøet og i byen. Både språk og norsk festkultur blir ansett som barrierer. Sistnevnte på grunn av det høye fokuset på alkohol. Studiesjef Inge Fottland ved NTNU er fornøyd med at det legges et større fokus på Internasjonale studenter.

– NTNU er opptatt av internasjonalisering. Vi vil rekruttere de beste hodene til NTNU, både forskere og studenter. Det å være levende studentby som gjestfritt og fordomsfritt tar imot våre internasjonale studenter er viktig for oss, skriver Inge Fottland.

Frivillighetens pådriver

Med avtalen ble det opprettet en 25 prosent- stilling i Velferdstinget for å jobbe målrettet mot innsatsområdet frivillighet. Leder Maiken Vasset Størkersen i Velferdstinget mener rollen som pådriver av studentfrivillighet passer godt for en organisasjon som deres.

– Vi representerer alle studentene i Trondheim og har stor forståelse for hvor viktig frivillighet er for studentmiljøet og studentenes trivsel, sier Størkersen. Velferdstinget planlegger å synliggjøre mulighetene innen frivillighet og styrke den unike studentkulturen.

– Etter signeringen av samarbeidsavtalen finnes det nå større muligheter for å løfte fram prosjekter som ser lovende ut for studiebyen og hjelpe dem på vei. Det er fordeler i å sitte rundt samme bord som store organisasjoner, sier Størkersen

De puster oss i nakken

Trondheimsstudentene er de som engasjerer seg mest i frivillige verv ifølge Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse i 2014. Størkersen mener at det er lite sannsynlig at andre klarer å kopiere engasjementet og tradisjonene som er knyttet til studentfrivilligheten i Trondheim.

– Det gjøres veldig godt arbeid i andre studiebyer for tiden og de begynner å puste oss litt i nakken. Det er på tide å løfte ambisjonsnivået til å bli best i Norden. Det er da positivt at våre samarbeidspartnere verdsetter studentfrivilligheten som noe viktig for studiebyen Trondheim, sier hun. Dersom det finnes andre utfordrere til tittelen «Nordens beste studieby» så ønsker Størkersen dem hjertelig velkommen til studiebykonferansen i november. Hun har stor tro på det trønderske samarbeidet og at det vil resultere i en studieby andre ser opp til.

– De får komme hit i november og bevise for oss hvem som har det beste studiemiljøet. Det er noen aktører som kan gi oss hard kamp, men jeg er sikker på at vi kommer seirende ut av den diskusjonen.

Hva kan studentene forvente seg?

– Det er vanskelig å påstå at hverdagsstudenten kommer til å merke dette på kroppen allerede i august, men samarbeidet har åpnet mange nye dører for studiemiljøene, sier Størkesen. Wolden tror de langsiktige effektene av samarbeidsavtalen er en by som i større grad blir preget av kloke hoder fra nære og fjerne himmelstrøk. Han mener styrken i samarbeidet ikke ligger i den økonomisk fellespotten på drøye to millioner kroner, men i den investerte sosiale kapitalen.

– Alle aktørene har forpliktet seg til å bruke egne folk, kompetanse og nettverk for å nå ambisjonen. Dersom de studerende opplever at tiltakene våre har en god effekt på studiekvaliteten så vil det trekke til seg enda flere studenter, sier Wolden. Stoltz mener det bør være studentene som bedømmer hvilken by som er Nordens beste for studenter, og at det må måles etter visse parametre for å unngå en ord mot ord-situasjon.

– Jeg tror ikke arbeidet som legges ned kommer til å være forgjeves. Det fundamentet vi bygger på nå vil gjøre at Trondheim strekker seg litt lengre og blir stadig bedre som studieby år for år, avslutter Stoltz. UD

Powered by Labrador CMS