Vil ikke bli assosiert med IS

Etter krass kritikk for sin opptaksprøve i fjor, har linjeforeningen Mannhullet endret utkledningen med blant annet nisseluer.

Publisert Sist oppdatert

I Dødens dal står hundre studenter på kne med hodet i bakken. Fiskelukten sprer seg idet kappekledde nisser i svart trer fram foran de knelende og spente studentene. Mandag var dagen da de nye Marin Teknikk-studentene ble innviet med den tradisjonelle opptaksprøven til Mannhullet. Den har de siste årene fått sterk kritikk, og i fjor ble Mannhullets seremoni blant annet sammenlignet med IS.

– Jeg synes det er leit å få den kritikken. Det er leit for både studentene våre, og at noen personer i Trondheim reagerer på opptaket. Likevel mener jeg at IS-sammenligningen er ekstrem. Vi vil ikke bli assosiert med verdens verste terrororganisasjon, sier leder Jørn Ringvall i Mannhullet.

Seriøs i gåseøyne

På bakgrunn av fjorårets sterke kritikk mot opptaksprøvene til NTNUs linjeforeninger, ble alle foreningene kalt inn til rektors kontor.

– Vi har sett på kritikken og tatt den til oss, og gjort tiltak for at folk skal forstå hva som skjer. Blant annet har vi under årets opptak endret på utkledningen. Vi forstår at det vi gjør kan oppfattes som drøyt fra utsiden, og jeg kan skjønne at noen reagerer, forteller Ringvall.

Under mandagens seanse i Dødens Dal hadde linjeforeningen plassert ut personer til å informere forbipasserende om hva som foregikk, sendt ut nabovarsel og varslet NTNU. Til tross for grov språkbruk blant de som leder opptaksritualet, har antrekket fått en mer komisk stil med nisseluer og seremonilederen er kledd som en parodi på en diktator.

– Det skal være overdrevent komisk og morsomt. Opptaksprøven er seriøs i gåseøyne. Opptaket skal være spennende, og gi deltakerne en positiv opplevelse på slutten av dagen. Vi gir dem mange utfordringer, som vi av erfaring vet gir mestringfølelse, sier Ringvall.

Lov å si nei

Mannhullets opptaksprøve har vært en tradisjon helt fra linjeforeningens oppstart i 1917. Ifølge Ringvall skaper opptaksprøven samhold og gir studentene en tilhørighet til studiet sitt. Likevel understreker han at opptaksprøven er frivillig.

– Ingen må gjennomføre den. Det er vi svært klare på gjennom hele fadderperioden. Det er ingen tvang, men det er mange som gjennomfører.

Deltakerne i opptaksprøven går gjennom flere utfordringer, og linjeforeningen tar hensyn til at folk er forskjellige.

– Vi bruker skjønn. Om noen er urolige eller vi ser at de ikke føler seg bra, tar vi hånd om dem. Vi bryter ikke grensene deres, og tvinger ingen til å gjøre noe de ikke vil gjøre. Det er lov til å si nei. Opptaket skal ikke være fysisk tungt, men det skal være fylde i arrangementet, sier han.

Opptaksprøven varer hele dagen, og linjeforeningen tar sikkerheten på alvor. De som har skader eller allergier, slipper blant annet å gjøre enkelte aktiviteter.

– Nissene har hovedansvar gjennom dagen, og de skal sørge for at alt er under kontroll. Likevel har vi satt ut personer med ansvar for sikkerhet enkelte steder, slik at de er klare til å varsle legevakt og få deltakere dit om det skulle være nødvendig, forklarer Ringvall.

Deltakerne får også vann og snacks gjennom hele dagen.

Positiv til endringer

Prorektor for utdanning Berit Kjeldstad ved NTNU roser Mannhullet for å ha gjort endringer på utkledningen.

– Det er positivt at Mannhullet har tilpasset seg tiden vi lever i. Samfunnet rundt oss endrer seg, og det som fungerte for noen år siden fungerer kanskje ikke like bra i dag. Disse seremoniene foregår ute blant folk, og da er det bra at de tenker på hvordan andre ser på det. Ingen skal føle seg støtt av å se på en opptaksprøve, sier Kjeldstad.

Ledelsen i NTNU har flere møter og mye dialog med linjeforeningene, og opptaksprøvene er ofte diskutert.

– Vi snakker om hva de bør tenke på når de gjennomfører slike seremonier. Disse aktivitetene skjer på offentlige steder, og linjeforeningene må tenke på hvordan dette ser ut fra utsiden. Det er snakk om hvordan folk oppfatter situasjonen, og en seremoni kan kanskje se skremmende ut for de som ikke er med på det, forteller hun.

Torsdag forrige uke ble opptaksprøven til linjeforeningen Smørekoppen sterkt kritisert av forbipasserende. En innringer fortalte til Adresseavisen at det så motbydelig ut. Kjeldstad sier at de allerede har tatt tak i situasjonen, og snakket med den aktuelle linjeforeningen.

– Vi er tidlig ute med å snakke med linjeforeningene når det dukker opp slike situasjoner. Dialogen mellom oss og linjeforeningene om dette temaet er bra. Jeg håper samtalene våre vil føre til at arrangementene blir mer ordentlig for både de som er med, og for de som ser på, forteller Kjeldstad.

Hun understreker at de støtter linjeforeningene i arbeidet de gjør året rundt.

– Jeg håper også at opptaksprøvene vil fungere ålreit framover. Det er viktig for studiemiljøene å ha linjeforeningene. De gjør mye bra, sier hun.

Åler i fiskeslo

Fra Dødens dal beveger deltakerne seg til byen, og opptaket avsluttes ved Ravnkloa der seremoneins viktigste innslag er fisk. En aktivitet som Mannhullet har skjermet med presenning. Etter den siste harde strabasen fullførte Erlend Røilind Vollan prøven og endte opp gjennomvåt og stinkende av fisk. Ifølge Vollan var det verdt det.

– Dette har vært opplevelsesrikt. Jeg hadde aldri kommet i denne situasjonen noe annet sted. Det er gøy å utfordre seg selv. Likevel var det noe som var ukomfortabelt, men slik er det jo med et slikt opplegg. Det verste var å spise kaviar og kjeks. Det er jeg ikke spesielt glad i, forteller han.

Han er ny i Trondheim, og førsteårsstudent ved Marin Teknikk. Vollan fikk først vite om studiets opptaksprøve gjennom en nabo.

– Jeg fikk først vite om opptaket gjennom en nabo, da han også studerer Marin Teknikk. Han fortalte at det er en ganske hard opptaksprøve. Jeg grudde meg litt på forhånd, men jeg likte den og det er god stemning her, sier Vollan.

Powered by Labrador CMS