OVERRASKET: Samfundetleder Øyvind Bentås er overrasket over den foreslåtte studieforskriften ved NTNU, og stiller seg kritisk til endringene. Han frykter blant annet at forskriften vil gå ut over rekrutteringen til frivilligheten. (Arkivfoto.)

Studentersamfundet: – Rekrutteringen vil bli vanskeligere

Den foreslåtte studieforskriften ved NTNU vil blant annet skjerpe kravene til studieprogresjon. Samfundet-lederen er bekymret for at det vil gå hardt ut over frivilligheten.

Publisert Sist oppdatert

Et nytt forslag til studieforskrift som skal være gjeldende for hele nye NTNU etter nyttår, truer med en betydelig innskrenkning av rettighetene til studentene. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

LES HELE SAKEN HER: Ny studieforskrift vekker sterke reaksjoner

Forslaget går blant annet inn for å skjerpe kravene til studieprogresjon, permisjonsvilkår og hvor mange ganger man kan ta eksamen.

Studentersamfundet er en av de som har reagert, og frykter et stort fall i antall studenter som kan ta på seg frivillige verv.

Avhengig av at frivillige kan utfordre seg

Samfundetleder Øyvind Bentås er bekymret for at den nye forskriften vil gå hardt ut over rekrutteringsgrunnlaget for frivilligheten i Trondheim.

– Jeg er ganske sikker på at rekrutteringen vil bli mye vanskeligere, og at konsekvensen for våre frivillige kan bli store framover, sier han.

Bentås peker også på hvor viktig det er for Studentersamfundet at de frivillige har rom for å utfordre seg ved siden av studiene.

– Samfundet er avhengig av frivillige, og at de frivillige tør å utfordre seg selv i vervet sitt. Dette blir det mindre rom for dersom man er redd for å miste utdanningen.

LES OGSÅ: Ny Samfundet-leder vil skape debatt

Forskriften strider mot vedtatt fusjonsplattform

Bentås sier til Dusken.no at han er overrasket over at det i forskriften legges opp til innstramminger i studentenes rettigheter og plikter når signalene fra NTNU er at man tvert i mot skal satse på studentfrivilligheten.

– Spesielt når det i fusjonsplatformen står: "NTNU skal dra nytte av sterke kulturer for studentfrivillighet og legge til rette for vekst i frivillighetskulturen på alle campus.", sier han.

Samfundet-lederen er også bekymret for hvilke konsekvenser det vil ha for frivilligheten utover Studentersamfundet.

– Dagens NTNU og HiST er også med i samarbeidet "Nordens Beste Studieby" som blant annet skal legge opp til å styrke studiebyen gjennom fremming av gode krefter som studenthelse, frivillighet og aktivitetstilbud. Slik forslaget står i dag vil det gi den motsatte effekten, sier Bentås.

LES OGSÅ: «Trygg på talerstolen» - Reportasje om Øyvind Bentås

Oppfordrer til å delta på Studenttingets møte

Studenttinget ved NTNU skal diskutere forslaget til studieforskrift i et åpent høringsmøte 3. september. Bentås sier han skal delta, og oppfordrer flere til det samme.

– Jeg kommer til å møte på Studenttingets møte, og jeg vil oppfordre alle andre til å gjøre det samme. Vi trenger å få tydeliggjort at denne endringen kan være destruktiv for det som i dag gjør Trondheim til Norges beste studieby, sier han.

Samfundetlederen stiller seg også undrende til hvor NTNU egentlig vil med den nye forskriften.

– Samfundet stiller seg undrende til hva man egentlig vil med nye NTNU, og hvordan man ser for seg at disse endringene egentlig kommer studentene til gode, avslutter Bentås.

Studenttingets møte vil bli holdt i Rådsalen på NTNU, og starter klokken 17.15. Studieforskriften er den første saken som blir tatt opp. Studenttingets innstilling til forskriften, skal videremeldes til NTNU-ledelsen.

Det har ikke lyktes Dusken.no i å komme i kontakt med universitetsledelsen for kommentar om det nye forslaget til studieforskrift.

Powered by Labrador CMS