Håkon Mongstad, Sofie Andelic, Maria Skaret og Olaf Røe var blant de som hadde møtt opp for å samle inn penger.

Sammen for å gjøre en forskjell

Lørdag 19. september gikk Trondheims studenter sammen for å gjøre en forskjell for afghanske barn.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av en dag i høst skal studenter i Bergen, Oslo og Trondheim arrangere Studentaksjonen. Lørdag 19. september var det studentene i Trondheim sin tur til å samle inn penger til afghanske barn.

Studentaksjonen i år arrangeres i samarbeid med Kirkens Nødhjelp. Målet er å gjøre Studentaksjonen til Norges største humanitære organisasjon.

Det er første gang Studentaksjonen arrangeres i Trondheim, det har vært en utrolig lærerik prosess. Men takket være den store studentfrivilligheten og det gavmilde næringslivet i Trondheim, så håper vi at dette skal bli en stor suksess, sier Amalie Holt, som har vært leder for Studentaksjonen i Trondheim.

Glad for å kunne bidra

Silje Uhlen Naurset, Thorstein Wang, Raghnild Sætra og Jonas Aakenes var blant de frivillige som hadde møtt opp for å bidra under Studentaksjonen. De hadde trosset surt vær og dårlig værmelding for å samle inn penger til Kirkens Nødhjelp sitt prosjekt.

– Vi gleder oss veldig til å gå rundt for å samle inn penger. Det er jo slikt at norske penger strekker veldig langt, 1400 kroner koster det å gi et barn en skolegang, sier Uhlen Naurset.

Sammen hadde de fire studentene gått sammen for å lage en stand. Der skulle de selge kake og informere folk om prosjektet. De hadde også med seg metallet gallium som smelter ved 29 grader, for å vise hva en kan lære av utdanning.

– Vi synes det er et veldig bra tiltak. Det veldig hyggelig at den store frivilligheten i Trondheim endelig kan gi noe tilbake enn bare oss selv. Det er flott at vi kan bidra i et stort internasjonalt bilde, sier Aakenes.

Idrett for fred og ungt lederskap

Pengene som blir samlet inn i årets Studentaksjon går direkte til Kirkens Nødhjelp sine kontoer. De innsamlede midlene vil bli brukt direkte av Kirkens Nødhjelp i Faryab-provinsen i Afghanistan.

– Prosjektet har som mål og bygge opp ungdom til å bli ansvarsfulle rollemodeller i utviklingen av et fredsbyggende samfunn. Ungdommen skal være sammen gjennom idrett og fritidsaktiviteter, slik at de bygger fellesskap på tvers av etnisitet og forskjellene de ellers opplever i hverdagen, forteller Camilla Grøtta som er rådgiver i Kirkens Nødhjelp.

Pengene som blir samlet inn i årets studentaksjon skal også gå til opplæring. Det koster 99 kroner per måned å gi skrive og leseopplæring for et barn, dette inkluderer også lærerlønn og fasiliteter. I prosjektet til Kirkens Nødhjelp er det cirka 1000 jenter og gutter, mellom 8 og 25 år. Det skal også kurses rundt 80-90 lærere, trenere og frivillige i hvordan de skal bruke idrett som et praktisk verktøy for å bygge selvtillit, toleranse og lederskap.

– Kirkens nødhjelp har siden 2009 drevet prosjektet som ble startet sammen med Kristoffers Minnefond. Dette prosjektet startet med prosjektet “Fotball for fred”, men vi har nå utvidet til å omfatte flere typer aktivitet og idretter, sier Grøtta.

Håper på stor støtte

Emil Yde Aasen har vært pressesjef for studentaksjonen. Han sier det har vært mye jobb med å organisere et prosjekt som skal være i flere forskjellige byer. Men han håper at også Studentaksjonen i Bergen og Oslo også opplever den store støtten de har mottatt i Trondheim.

– Vi har mottatt stor støtte fra Kiwi som har stilt med mat og ponsjoer til de som skal ut og samle penger. Alpha Security AS har stilt med vakthold på kveldsarrangementet, slik at det ikke blir noen problemer, sier Yde Aasen.

Holt og Yde Aasen håper ikke været setter en demper på trønderes giverlyst. De håper at alle klarer å se at disse pengene kan bidra til noe veldig bra for ungdom i Faryab, som har vært preget av krig i flere år.

– Det er også viktig å huske på at afghanere er den nest største gruppen flyktninger i verden, og mange av disse kommer Faryab-provinsen, sier Yde Aasen.

Powered by Labrador CMS