LETTET: Vinner Cecilie Gudveig Gjerde turte å gå utenfor komfortsonen sin underveis i konkurransen.

Seier til UiB i årets Forsker Grand Prix

Lørdag ble den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix avholdt på Byscenen i Trondheim. En entusiastisk forsker ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitet i Bergen gikk av med seieren.

Publisert Sist oppdatert

Åtte unge forskere deltok i årets finale. De hadde alle gått videre fra delfinaler i Stavanger, Bergen, Oslo og Trondheim, som også har blitt avholdt under Forskningsdagene. Den elleve dager lange festivalen har hatt arrangementer på 100 små og store steder i Norge. Forsker Grand Prix er bare en av konseptene som blir gjennomført under festivalen.

Fakta

Forsker Grand Prix

  • Konkurranse mellom forskere med fokus på formidling.
  • Fire delfinaler er blitt gjennomført i henholdsvis Stavanger, Bergen, Oslo og Trondheim. I alt 40 deltakere har kjempet om finaleplasser, og to fra hver by har gått videre til den nasjonale finalen i Trondheim.
  • Den nasjonale finalen fant sted 26. september på Byscenen.
Forskningsdagene
  • Forsknings- og kunnskapsfestival som arrangeres for 21. gang, og fant sted 16. -27. september.
  • Festivalen har koordinert arrangementer på 100 små og store steder i Norge disse elleve dagene.
  • Forsker Grand Prix er det største arrangementet under Forskningsdagene.
Kilde: www.forskningsdagene.no

Under Forsker Grand Prix måtte deltakerne formidle sin forskning til juryen, pubikum i salen, og nettseerne på en enkel og fengende måte, og på kun fire minutter. De tre som fikk flest stemmer sammenlagt fra publikum og juryen, gikk videre til gullfinalen, der de fikk seks minutter til å gi publikum et mer dyptgående innblikk i forskningen deres.

Bygger nye kjevebein

Tannlege og forsker Cecilie Gudveig Gjerde ved Institutt for klinisk odontologi ved UiB gikk av med seieren i konkurransen. Hun bygger nye bein i kjeven til sine pasienter ved hjelp av stamceller, og formidlet til publikum både de tekniske rammene rundt og relevansen av hennes forskning. Særlig fokuserte hun på viktigheten av smilet for mennesker i sosiale sammenhenger. Hun viste hvordan hennes forskning kan gjenoppbygge kjevebeinet, og dermed muliggjøre at pasienten kan tygge med ekte tenner igjen.

– Jeg er glad for at mitt forskningsprosjekt får oppmerksomhet gjennom konkurransen. Jeg tenker først og fremst på pasientene. Det betyr mye for en person å kunne smile, fastslår Gjerde.

Utenfor komfortsonen

Doktorgradstipendiat Armend Gazmeno Håti ved Institutt for fysikk ved NTNU var en av gullfinalistene. Han har lært mye gjennom deltakelsen i konkurransen.

– Det kanskje viktigste jeg har lært er det å bryte noe komplisert ned til noe fordøyelig, mener Håti.

Vinneren sier hun er lettet over å være ferdig med presentasjonene sine. I likhet med Håti har også Gjerde lært mye av konkurransen, og sier hun har fått ny kunnskap om formidling. Blant annet er hun nå mer bevisst på kroppsspråk, og tør å ta mer plass.

– Det har vært en flott opplevelse å jobbe med coachene i forkant av konkurransen, og å bli kjent med de andre deltakerne. Jeg har gått utenfor min egen komfortsone, og har våget å være meg selv på scenen, sier Gjerde.

Powered by Labrador CMS