Vebjørn Sand forteller entusiastisk om sin nye utstilling «Individets valg»

Champagne på Kristiansten festning

Vebjørn Sand har pakket bilder fra serien Scenes from a Second World War i bilen og inviterer til gratis utstilling.

Publisert Sist oppdatert

Vebjørn Sands nye utstilling på Kristiansten festning i Trondheim åpner fredag klokken 19, og står fram til den 25. november. Sand har tatt for seg andre verdenskrig i sin nye utstilling, som bærer tittelen Individets valg. Da dusken.no dro for å møte ham hadde han delvis pakket ut bildene han skal stille ut, og fortalte entusiastisk om valg av tema.

– Jeg har vært interessert i temaet på samme måte som Morten Tyldum da han laget sin film The Imitation Game og NRK da de lagde Kampen om tungtvannet. Altså, det er for mange historier som er for gode til å ikke bli fortalt. Andre verdenskrig har tatt ut det beste av kunstnere i alle andre kunstformer, men ikke i maleriet. Det er litt pionérarbeid, egentlig. Alle de store krigene er blitt malt, så hvorfor andre verdenskrig er unntaket kan man undres over, forteller Vebjørn Sand dagen før utstillingen åpner.

Et spesielt fenomen

Sand sier han nærmet seg temaet fordi det krigen viser av menneskelig avgrunn og storhet er et helt spesielt fenomen i verdenshistorien.

– Det var så mange demoner og engler som dukket opp blant oss den gangen. På dette området her foregikk det ondskap. Noen av valgene som ble gjort har blitt stående som de største forbrytelsene mot menneskeheten. Andre har blitt stående som noen av de største og mest ufattelige heltedådene man kan tenke seg.

Fri til å ta egne valg

Utstillingen er blant annet inspirert av forfatterne Hanna Arendt og Jens Bjørneboe, forteller Sand. Bjørneboe skrev om mennesket at «selv på den ytterste utpost av eksistens er vi frie og kan velge», den røde tråden i Sands utstilling.

– En jeg har jobbet med heter Josef Schulz, han nektet å være med på henrettelsen av partisanere. Han ville ikke være massemorder, så han la fra seg geværet, kastet fra seg hjelmen og stilte seg opp sammen med de som skulle skytes. Det er helt «Bjørneboesk». Selv i den ekstreme situasjonen ville han være fri. Dette er en utstilling som handler om unge mennesker i slike situasjoner, avslutter han.

Powered by Labrador CMS