Kan miste skoleplassen

Ingrid Berg har betalt 95 000 kroner for et studie hun kanskje ikke får fullføre.

Publisert Sist oppdatert

Skolen Ingrid Berg studerer på krever at hun leverer diplom som bevis på NTNU-utdannelsen. Fra NTNU fikk hun beskjed om at diplomet kunne bli litt forsinket på grunn av at den skulle inn i en ny mal. Nå har det gått fem måneder og hun har enda ikke sett noe til det. På grunn av et forståelsesfullt opptakskontor får hun beholde skoleplassen sin inntil videre.

Uventet situasjon

Den 8. juni kunne en lykkelig uvitende student endelig se seg ferdig med en bachelor i medievitenskap fra NTNU. Veien videre skulle gå til Brighton for å ta en master innen markedsføring. Før skolestart måtte hun betale halvparten av skolepengene på 14 130 pund, altså 185 000 norske kroner. Da hun senere ikke kunne vise til diplomet fra NTNU, godtok opptakskontoret i Brighton en midlertidig bekreftelse fra NTNU om at hun hadde fullført en bachelorgrad. Hadde ikke de ansatte vært så forståelsesfulle, kunne hun like gjerne ha kastet pengene ut vinduet.

– Hadde det ikke vært for dem så hadde jeg gått på en skikkelig smell. Jeg hadde jo ikke forventet å måtte vente så lenge på diplomet mitt, sier Berg.

Berg dro nylig tilbake til opptakskontoret, og måtte forklare at hun ennå ikke hadde mottatt diplomet. Hvis hun ikke hadde utvidet frist, hadde hun hatt fram til slutten av oktober på å få tilsendt diplomet fra NTNU.

– I verste fall hadde jeg kunnet miste skoleplassen min i tillegg til at jeg taper veldig mange penger, forklarer hun

Heldigvis var de forståelsesfulle, og utvidet fristen enda litt til.

– Mamma og pappa venter tolmodig ved postkassen for meg. Jeg håper diplomet kommer snart, fordi jeg er ganske stolt av graden min og ønsker meg bevis på den.

For lite kapasitet

Fra og med 2013 ble det innført en ny rutine som sier at alle som har kvalifisert seg til en grad gjennom årene skal motta diplom. Det vil si at også studenter som var ferdige i 2005 uten et bevis på det, skal motta ett. Dette har ført til mye ekstraarbeid for fakultetene og eksamenskontoret. Seksjonssjef Anne Marit Skancke på studieavdelingen ved Humanistisk fakultet sier det har vært en stor omveltning.

– Det har blitt adskillig flere studenter og vitnemål i omløp enn det vi normalt har. Du kan si at i stedet for at vi har ansvaret for 100 vitnemål så har dette tallet tidoblet seg, sier Skancke.

Selv om de er betraktelig flere ansatte som jobber med dette nå enn for noen år siden, er det likevel utfordringer med bemanningen.

– Vi har gått fra å være én ansatt som kontrollerer vitnemålet til å bli seks ansatte. Vi bruker dem som har kompetanse til det for å få jobben fortere unna. Og de studentene det haster for prioriterer vi, forklarer seksjonssjefen.

Det er ikke bare å sende ut diplomet til studentene så snart de er ferdige med en grad. Studentene har for eksempel muligheten til å reservere seg. Det vil si at de har valgt å ikke få et diplom før de har forbedret en karakter. Dekan på fakultetet må også være tilgjengelig for å signere diplomet for at det skal bli gyldig.

– Det er totalt 135 000 studenter vi registrerer resultatet for hvert år og alle de endelige karakterene må være inne før vi kan produsere diplomet. I tillegg må vi vente til klagefristen er ute før vi kan begynne med kvalitetssikringen, forklarer koordinator på eksamenskontoret Kjersti Faldet Listhaug.

Føler seg ikke prioritert

Weronica Heggvik er også en av dem som ikke har fått tilsendt diplomet sitt. Hun fullførte graden sin sammen med Berg og har nå en bachelor i medievitenskap. Selv sier hun at det blir for useriøst at en skole med et såpass godt rykte skal være så dårlig på akkurat dette.

– Dette er ikke noe som skal ta så lang tid. Det er nesten så jeg lurer på hva Humanistisk fakultet driver med, for vitnemålene er tydeligvis ikke en prioritet for dem, forteller Heggvik.

Nå har hun planer om å komme seg ut i arbeidslivet, og ser ikke fram til å troppe opp på jobbintervju uten noen dokumentasjon på skolegangen.

– Jeg føler jeg mangler noe når jeg nå vil søke jobb. Jeg tror at framtidige arbeidsgivere vil ta meg mer seriøst om jeg klarer å gi bevis på bachelorgraden min, sier hun. Skancke tror ikke alle arbeidsgivere vil se så firkantet på det, men sier at om det haster for studenten så vil de prioritere dem.

– For ni av ti studenter holder det med en bekreftelse, både for arbeidsgiver og for det nye lærestedet, sier Schanke.

Eksamenskoordinator Listhaug er enig i det Schanke forteller.

– Jeg skjønner godt at studentene vil ha vitnemålet sitt så fort som mulig. Det jeg vil anbefale studentene å gjøre er å skaffe seg en oppdatert karakterutskrift samt en bekreftelse for fullført grad av skolen, forteller hun.

Må se på rutinene

I tiden fra studenten er uteksaminert til vitnemålet er ferdig, skal det foretas blant annet en kvalitetssikring. Mange av de samme ansatte som jobber med dette, jobber samtidig med sensur til eksamen, da dette skjer rundt samme tid.

– Når studentene har oppnådd graden sin er det samtidig som andre studenter har eksamensperiode. Derfor blir det, i tillegg til arbeidet med diplomene, en stor opphoping av utestående sensurer om sommeren samtidig som det er ferieavvikling, forteller seksjonssjefen.

I Bergs tilfelle kan ikke Skancke se å ha mottatt en purring om vitnemålet. De har hatt lignende tilfeller før som de har prioritert fordi studentene har hatt behov for vitnemålet så fort som mulig. Dette bekrefter Listhaug og sier at de gjør det de kan for å gjøre det så effektivt som mulig.

– Innenfor de rammene vi har i dag er det ikke så mye vi kan gjøre, men på sikt kan vi se på rutinene rundt både arkivering og utsending. Kanskje er det også forbedringspotensial på kommunikasjonen mellom de som produserer vitnemålene og fakultetene som gjennomfører kvalitetssikringen, forteller Listhaug.

Selv sier Berg at hun ganske sikkert ikke kommer til å gå mer skole etter å ha fullført en mastergrad. Men skulle hun likevel ombestemme seg, får hun heldigvis diplomet levert rett i hendene ved avslutningsseremonien i England.

Powered by Labrador CMS