Milliardbedrift uten oppslutning

Studentene er langt mer interessert i hvem som blir UKEsjef enn hvem som skal bestemme over Sit-milliardene.

Tekst: Tore Sandnes Becker, Ingrid Skogholt

Fakta

Konsernstyret i Sit:

  • I tillegg til de to nye studierepresentantstillingene i Sit skal også konsernstyreleder velges.
  • Gjennom stillingen konsernstyreleder får studentene den avgjørende dobbeltstemmen. Dersom studentene samler seg i en felles blokk, og skoledelsen og representantene for de ansatte gjør det samme, så er det studentene som til slutt avgjør.
  • Det er Velferdstinget som bestemmer hvordan semesteravgiften skal brukes, mens Sit står for gjennomføringen.
Kilde: velferdstinget.no

Mandag 15. februar skal de som forvalter pengene til studentene i Gjøvik, Ålesund og Trondheim velges. To nye studentrepresentanter går da inn i jobben som ferske konsernmedlemmer i Sit-styret. Sammen med seks andre styremedlemmer innehar de avgjørende myndighet i alle økonomiske spørsmål i Studentsamskipnaden i Trondheim.

Ifølge egne hjemmesider har Sit en omsetning på 550 millioner kroner per år. I tillegg til en forvaltningskapital på 3,2 milliarder kroner. Å sitte i Sit-styret vil gi «en unik mulighet til å bli bedre kjent med en milliardbedrift fra innsiden», står det på Sits egen eventside på Facebook.

Det økonomiske ansvaret til tross, kun 43 personer har til nå meldt at de vil være tilstede under valget på Studentersamfundet. Ytterligere 37 personer har meld sin interesse for arrangementet. Til sammenligning er det allerede 352 stykker på Facebook som skal observere kandidatvalget til UKA, der hele 478 har meldt interesse.

Studentene har det for godt

Storsalen kan se nokså glissent ut når to nye konsernstyremedlemmer for Sit velges. Av de rundt 40 påmeldte på Facebook viser det seg at tre fjerdedeler er studentpolitikere, eller har et verv som tilsier at de har interesse av å følge valget.

Leder Maiken vasset Størkersen ved Velferdstinget i Trondheim synes det er synd at det er så få påmeldte til konsernstyrevalget. Årsaken tror hun kommer fra at studenter har det for godt.

– Jeg tror at studentene ikke engasjerer seg i studentpolitikken fordi de ikke føler et behov for det. De er fornøyd med hverdagen sin, sier Maiken som tror det er en generell trend for samfunnet å mangle politisk engasjement.

Ikke direkte valg

Valget til konsernstyre er ikke lik valgene som blir tatt i Storsalen ellers. Velferdstinget bestemmer på vegne av studentene hvem som skal sitte i konsernstyre. En makt de har fått med studentdemokratiene sin godkjenning. Tross den lave påmeldingen til arrangementet mener Størkersen at ordningen er god.

– Dersom man skulle hatt et direkte valg kunne det ikke ha vært i Storsalen. Det måtte da ha blitt et urnevalg som hadde gått over tid. Hvis man da skulle sammenligne med valget til NTNU-styret, så ser man at heller ikke det gir særlig oppslutning, sier Velferdstingslederen.

Powered by Labrador CMS