Vil vurdere å droppe Dødens Dal under UKA

UKEsjef-kandidat Ingeborg Stavdal ønsker å endre UKA radikalt, men får lite støtte hos de andre sjefskandidatene.

Publisert Sist oppdatert

Se også: Videointervju med kandidatetene.

Fakta

Dette er UKEsjef-kandidatene:

Ingeborg Stavdal: Jobbet i SaSp-gjengen under UKA-15.

Morten Wold: Jobbet i event-gjengen under UKA-13 og var eventsjef under UKA-15.

Erik Hide Sæterness: Var internområdeøkonomiansvarlig under UKA-15.

Martin Næss: Jobbet som skuespiller under UKA-13 og var revysjef under UKA-15.

Eskild Bakke: Var trykkeriansvarlig i redaksjonen under UKA-15.

– Man må tørre å tenke nytt rundt det å tjene penger. Kanskje man skal kutte ut Dødens Dal. Å lage en like stor festival uten det store teltet hadde vært en utfordring som hadde vært spennende å jobbe med. UKA tjener ikke mest på de store headlinerne, vi ønsker mer fest, det er flust med spennende byrom i byen for å arrangere fester og konserter, sier Ingeborg Stavdal.

Forrige uke skrev Stavdal i et innlegg på dusken.no at hun stiller til UKEsjef-valg fordi hun vil gjøre radikale endringer i UKA. Hun ønsker blant annet å bryte med faste tradisjoner.

– Jeg vil endre på festivalens nedslagsfelt. Ved å få inn frivillige fra ulike studentmiljøer, samt involvere Trondheim kommune og det supre musikk- og kulturlivet i byen tidlig i prosessen, jeg tror UKA kan bli en mer spennende festival. Alle tradisjoner er ikke like viktige, forteller hun.

Les også: UKA-15 uten de store hiphop-minnene

Uenig

At Stavdal ønsker å gjøre radikale endringer og vurderer å droppe Dødens Dal som konsertarena, faller ikke i god jord hos de andre UKEsjef-kandidatene.

– Jeg er usikker på hva Stavdal mener med en radikal endring. Den første tanken min er at det kan virke mot sin hensikt å gjøre omveltende forandringer. Vi har ikke en fasit på hva som er best, men å snu opp ned på hele organisasjonen tror jeg kan bli mer rotete, mener Erik Hide Sæternes.

Kommunen eier området i Dødens Dal, men det disponeres av SiT som leier ut til UKA. Denne kontrakten går ut i 2017, og Sæternes sier han vil jobbe hardt for å fornye kontrakten om han blir valgt.

– Jeg mener Dødens Dal er en viktig del av UKA, og teltet er flaggskipet til festivalen, sier han.

Les også debattinnlegget til Erik Hide Sæterness: 100 år med tradisjoner og nyskaping

Vil leke med ideene

Martin Næss, som også stiller til valg, er enig i at Dødens Dal er viktig for festivalen og mener teltet i Høgskoleringen er merkenavnet til UKA.

– Det er teltet som gjør oss til Norges største kulturfestival. Jeg støtter det å utvikle UKA. UKA har lenge vært fastlåst i èn måte å drive på, og da når man til slutt en grense for hvor mye man kan oppnå. UKA trenger en reform for å få nye utfordringer. Jeg vet ikke om å endre UKA radikalt på en UKE er det riktige. Det kan fort bli voldsomt. Kanskje man heller kan utvikle noen områder, og jeg er åpen for å leke med disse ideene, forteller Næss.

Eskild Bakke meldte sitt kandidatur lørdag på Samfundsmøtet. Han synes det er spennende å høre andre sine tanker om UKA, men å fjerne teltet i Dødens Dal mener han blir feil.

– Noe av det beste med UKA er at det skjer ting i Trondheim som ikke kan skje ellers. En arena som Dødens dal er viktig for å kunne gjennomføre unike og imponerende arrangement. Det å fjerne Dødens Dal tror jeg kan hemme festivalens evne til å favne bredt, sier Bakke

Stavdal skriver i sitt innlegg om å satse på mindre artister, og nevner Trondheim Calling og Bylarm som gode eksempler. UKEsjef-kandidat Morten Wold er uenig.

– Vi har Trondheim Calling og Bylarm, og da trenger vi ikke at UKA skal ligne på slike festivaler. Vi skal være særegne på vår måte, sier Wold.

Les også: Et halvt århundre med Pirum

Vil sette miljø på dagsorden

Stavdal har også et ønske om å gjøre kulturfestivalen mer miljøvennlig.

– UKA er en gylden mulighet til å skape gode holdninger når det kommer til miljø. Det hadde vært gøy å opprette en egen gjeng som jobber med miljøstrategi, sier hun.

UKA har tidligere blitt kritisert for å ha Statoil som hovedsponsor. Til tross for at Stavdal vil satse på miljø, vil hun ikke droppe oljeselskapet som sponsor, men ønsker heller en dialog om miljø med dem.

– Jeg tror ikke Statoil hater festivaler med fokus på bærekraft, sier Stavdal.

**Les også: Vedvarende miljøkritikk mot UKA**

– Mye med en festival som ikke er miljøvennlig

De andre kandidatene mener at det å være miljøvennlig ikke skal være UKA sin hovedoppgave. Likevel er de positive til å gjennomføre små miljøtiltak.

– Man har ikke en festival for å være miljøvennlig. Det er mye med en festival som ikke er miljøvennlig, for eksempel at man av sikkerhetsmessige grunner må bruke drikkebeger av plast og ikke av glass. Jeg har i dag ingen konkrete forslag til hvordan UKA kan bli mer miljøvennlig, men å fortsette med en plakatfri UKE er en selvfølge, sier Sæternes.

Næss mener UKA-17 ikke bør satse på å være 100 prosent miljøvennlig.

– Det er en utfordring å være en så stor festival og miljøvennlig samtidig. Jeg vil heller se på forbruk, da forbruket er svært høyt under festivalen, sier Næss.

Bakke er enig i at kulturfestivalen ikke er miljøvennlig, men han mener at miljø er viktig.

– I utgangspunktet er ikke en kulturfestival en veldig miljøvennlig måte å ha det gøy på. UKA har forbedringspotensial og det er mange små grep som kan gjøres for å minke festivalens klimaavtrykk. Jeg vil se til andre miljøbevisste festivaler og arrangement, og oppfordre UKAs gjenger til å ta festivalen videre i en mer klimavennlig retning, sier Bakke.

– Som enkeltindivider har vi selv ansvar for å ta miljøbevisste valg. De største miljøkostnadene er i Dødens Dal, på grunn av aggregatene. Kanskje man kunne sette inn noen miljøvennlige tiltak der, sier Wold.

Følg UKEsjef-valget på dusken.no live på onsdag klokken 18.00.

Følg dusken.no på Facebook, Twitter og Snapchat (dusken_no)

Powered by Labrador CMS