Foreslår nye opptakskrav til høyere utdanning

Det er delte meninger om å innføre intervjuer, opptaksprøver og motivasjonsbrev ved norske læresteder.

Publisert Sist oppdatert

NSO, Elevorganisasjonen og Sosialistisk Ungdom ønsker ifølge Universitas å innføre intervjuer som et ledd i opptakene til høyere utdanning. Det er det delte meninger om.

Forslaget i sin helhet inneholder i tillegg til dagens vitnemålsordning, intervjuer, opptaksprøver og motivasjonsbrev.

Ingen god idè

Professor i psykologi Geir Kirkebøen ved Universitet i Oslo har uttalt til Universitas at dette ikke er en god idè. Kirkebøen er ekspert på bedømmingsprosesser, og sier at intervju kan gjøre skade, da det ikke er en egnet seleksjonsmetode for hverken studier eller stillinger.

Kirkebøen sier videre at de personene som sjarmerer mest på intervju, ikke nødvendigvis er de som er best egnet til studiet.

Mer rettferdig prosess

Leder Kristoffer Hansen i Elevorganisasjonen er derimot ikke enig. Til Universitas står han på sitt om at en slik prøveordning ville gjort opptaksprosessen mer rettferdig enn det den er i dag. Hansen sier seg likevel enig i noe av kritikken mot forslaget.

– Intervjuer kan selvsagt bli for subjektive, men det er kun et ledd i vårt forslag.

Det som er viktig å påpeke i denne saken, er at ikke alle søkere vil blir kalt inn til intervju. Hansen sier til Universitas at intervjuer vil gjelde de som ligger i vippeposisjoner. Som et eksempel trekker han fram at et studie som har 4,5 i snitt, vil folk som har mellom 4,4 og 4,6 blir kalt inn til intervju.

Powered by Labrador CMS