Tre kjappiser

Kjærlighetsdagen nærmer seg med stormskritt. Ikke få panikk – vi har satt sammen en romantisk treretters så du ikke tråkker i salaten dette året også.

Publisert Sist oppdatert

Butikkene begynner å fylles opp av romantiske kort og hjerteformede sjokolader. Indignerte og nervøse blikk veksles mellom kjønnene. Valentinsdagen er kommet over oss nok en gang.

Fakta

Handleliste til to:

  • 2 skiver godt brød
  • 2 tomat
  • 1 pk hvitløk
  • 2 ½ rødløk
  • Krydder (chili, oregano, persille, basilikum)
  • Salt
  • Pepper
  • 1 pose pinjekjerner (kan sløyfes)
  • Olivenolje
  • 3 stk kyllingfilet
  • 1 pk snøfrisk
  • 1 pk bacon eller spekeskinke
  • 2ss honning (kan sløyfes)
  • 1 pk rotgrønnsaker (gulrøtter, røbeter, potet, persillerot)
  • 100 g sjokolade 70%
  • 100 g vegetabilsk olje
  • 3/4 dl mel
  • ½ dl sukker (sukrin)
  • 4 egg
  • 1 pose frossene bringbær (eller andre bær/frukt)
  • Is av ønske

At man skal vise så mye kjærlighet bare én gang i året og boltre seg i sjokolade og roser i lettkledd tilstand er tøv! God mat og mye kjærlighet bør oppleves hver dag. Slike stunder er kanskje likevel ikke så lett å få til i en hektisk hverdag. Sett av valentinsdagen for å ta igjen det tapte.

Fakta

Valentinsdagen:

  • Oppstod mot slutten av 1500-tallet.
  • Kan ha røtter tilbake til den romerske feiringen av gudinnen Juno, som representerte kvinner og ekteskap, og starten på en fruktbarhetsfest som begynte 15. februar.
  • Ifølge folketroen begynte fuglene å parre seg på denne dagen.
  • Valentinsdagen feires i hovedsak i anglo-amerikanske kulturer. I senere tid har tradisjonen blitt tatt opp i blant annet Frankrike og Skandinavia.
Kilder: Store norske leksikon og Språkrådet

Denne treretters-menyen er satt sammen med tanke på både lommeboken og helsa. Inviter kjæresten, eller en gode venn, og sett i gang med kokkeleringen!

Bruschetta:

Bruschetta er en klassisk italiensk matrett og serveres gjerne som en antipasto (forrett). I utgangspunktet er bruschetta tradisjonell italiensk fattigmannskost siden dette var en måte å få brukt opp gammelt brød. Denne retten blir likevel tatt imot med stor begeistring.

1: Hakk en ½ rødløk i små biter. Det samme med de to tomatene. Dette legges i en bolle sammen med 3 ss olivenolje, en klype salt og en klype pepper. Om du har litt basilikum, orgeano eller lignende tilsett cirka 1 ss.

2: Sett ovnen på 200 C. Mens ovnen varmes opp skjær to eller flere skiver av brødet. Smør begge skivene med litt olivenolje. Brødskivene skal varmes i ovnen i 3-4 min til de blir sprø. Pass på så de ikke blir brent. Legg skivene i ovnen rett før du skal servere forretten.

3: Når du har tatt skivene ut av ovnen, del et hvitløksfed i to og gni det på skivene.

4: Legg tomatblandingen på skivene og server straks.

Baconsurret kylling med fyll på en seng av bakte rotgrønnsaker:

Denne kyllingretten er en oppgradert versjon av den vanlige hverdagskyllingen. Baconsurret kylling med fyll kan også serveres med pasta, risotto, rotmos eller annet tilbehør. Soppsaus og poteter passer også godt til. Ved ønske om en vegetarisk variant kan kyllingen byttes ut med en nøttebiff eller kikertburger.

1: Lag lommer i kyllingbrystene. Disse lommene fylles med snøfrisk, urter, salt, hvitløk, pepper og annet krydder. Her er det bare å eksperimentere med smakene. Surr deretter kyllingen med bacon eller spekeskinke og legg dem i en ildfast form. Hell over honningen.

2: Kutt rotgrønsakene i store biter. De bør være ganske like i størrelsen så steketiden blir den samme. Del en rødløk opp i båter. Ha de ferdigkuttede grønnsakene i en ildfast form sammen med 5-6 knuste hvitløksfedd. Hell over litt olje og et dryss av salt og pepper, eventuelt ha på annet krydder og honning. 3: Kyllingen stekes ved 200 C i cirka 30 minutter. Det er viktig at den blir gjennomstekt, men den skal heller ikke bli for tørr. Bruk gjerne et steketermometer.

4: Rotgrønnsakene stekes også ved 200 C i cirka 30 minutter. Kan du stikke med en gaffel i dem uten at de gir for mye motstand er de ferdige. Både kyllingen og grønnsakene kan stå i ovnen samtidig.

Sjokoladefondant med is og bær:

Dette er en relativt sunn sjokoladedessert. Smøret er byttet ut med vegetabilsk olje, mørk sjokolade sies å være sunnere enn lys og sukkeret kan erstattes med sukrin. Røren kan lages dagen før og så er det bare å steke den rett før gjestene eller du ønsker en knallgod dessert!

1: Smelt sjokoladen sammen med vegetabilsk olje og sukker/sukrin. Dette gjøres enklest over vannbad. Da risikerer du ikke at sjokoladen blir for varm og skiller seg. Plasser en bolle (ikke plast) over en kjele med kokende vann. Ha ingrediensene i bollen og se nøye til at det ikke kommer noe vann oppi bollen. Da vil sjokoladen også skille seg.

2: Når sjokoladen er smeltet ta bollen ut av vannbadet og la den avkjøles i 5 minutter.

3: Visp sammen fire egg og tilsett det i sjokoladeblandingen. 4: Bland så inn 3/4 dl hvetemel.

5: Fyll røren i små ildfaste former eller aluminium muffinsformer.

6: Sjokoladefondanten stekes i cirka 10 minutter på midterste rille i ovnen ved 200 C. Tiden kan variere fra ovn til ovn og avhenger av størrelse. Et tips er å riste litt forsiktig i stekeplaten de står på. Når de er ferdig skal de være litt skjelvene i senteret. Kaken skal være flytende i midten.

7: Serveres med bringbærsorbet og bær. Kan også serveres med krem, vaniljekesam, bringbærsyltetøy, vaniljeis. Valgmulighetene er store!

Powered by Labrador CMS