Har du testet deg?

Den 16. februar avholdes Klamydiadagen på NTNU Gløshaugen. På Stripa kan du få informasjon og tilbud om gratis test av blant annet klamydia.

Publisert Sist oppdatert

Medisinstudenter fra Medisinernes Seksualopplysning Trondheim (MSO) vil 16. februar stå på stand på Stripa fra kl 10:00 -16:00. Her vil de tilby gratis test av kjønnssykdommene klamydia, mycoplasma genitalium og gonoré.

Fakta

Klamydiadagen

  • Avholdes 16. februar 2016 på NTNU Campus Gløshaugen.
  • Arrangeres av MSO Trondheim, i samarbeid med SIT Råd og Poliklinikk for hud- og kjønnssykdommer på St. Olavs Hospital.
  • Medisinstudenter står på stand på Stripa og tilbyr gratis test av kjønnsykdommene klamydia, mycoplasma genitalium og gonoré.
  • Arrangeres to ganger i året, en gang på høsten og en gang om våren.
  • Til høsten avholdes Klamydiadagen på Campus Dragvoll.
MSO Trondheim
  • Drives av medisinstudenter ved NTNU.
  • Organisasjonen er politisk og religiøst uavhengig.
  • Gir seksualundervisning til unge, stort sett ungdom mellom 13 og 19 år.
  • Har søsteravdelinger i Oslo, Bergen og Tromsø.
Kilde: mso-trondheim.no

Klamydia
  • Infeksjon i kjønnsorganene, med bakterien Clamydia Trachomatis.
  • Smittes primært ved samleie.
  • I 60-80 prosent av tilfeller av klamydia foreligger det ikke klare symptomer.
  • Mulige symptomer er kløe ved urinering og utflod.
Kilde: fhi.no

Legestudent og leder for MSO Trondheim, Erlend Skjærseth, forteller at 22 500 nordmenn smittes av klamydia hvert år. I omtrent 60 prosent av tilfellene er de smittede kvinner, men skjevheten i statistikken kan skyldes at kvinner er flinkere til å teste seg.

– De fleste som blir smittet er under 25 år, så testing for klamydia er svært aktuelt for studenter, sier Skjærseth.

Når og hvorfor bør jeg teste meg?

Klamydia og mycoplasma genitalium har vanligvis ingen symptomer, så man kan dermed være smittet av sykdommene uten å merke det. I 60-80 prosent av tilfellene er klamydiasmitten symptomfri. Går man lenge med smitte kan det oppstå infeksjoner og infertilitet. Dette gjelder for begge kjønn, men infertilitet som følge av klamydia- eller mycoplasmasmitte er vanligere for jenter enn for gutter.

– Faktisk er klamydiasmitte en av de vanligste årsakene til infertilitet i Norge. Ubehandlet gonoré kan også føre til infertilitet på sikt, og i tillegg er dette en trasig sykdom å ha, forteller Skjærseth.

Noen kan likevel oppleve symptomer ved klamydia- eller mycoplasma-smitte, som kløe ved urinering og utflod. Flere opplever symptomer ved gonoré, primært utflod fra urinrør hos gutter, og utflod fra urinrør og skjede hos jenter. Etter ubeskyttet sex med en ny partner kan det ta en stund før eventuell smitte påvises gjennom tester. Ifølge Folkehelseinstituttet er inkubasjonstiden på 5-14 dager for klamydia og én til to uker mycoplasma genitalium. Gonoré kan påvises omtrent én uke etter smitteøyeblikket.

Hvordan foregår testen?

Studentene som oppsøker MSOs stand vil få informasjon av en medisinstudent, før de avgir testen selv på et toalett. Gutter avgir en urinprøve, mens jenter avgir både en urinprøve og prøve fra skjeden. Studentene som tester positivt på en av kjønnssykdommene det testes for vil kontaktes per telefon innen én til to uker, og de fleste vil få beskjed innen få dager. Studenter som ikke er smittet blir ikke kontaktet.

Hvordan kan jeg få behandling?

Både klamydia, mycolplasma genitalium og gonoré er bakteriesykdommer og behandles med antibiotika. Hvis du tester positivt på testen vil du bli kalt ned til Poliklinikk for hud- og kjønnsykdommer på St. Olavs Hospital, der en resept på antibiotika vil bli skrevet ut. Klamydia og gonoré er i smittevernloven definert som allmennfarlige smittsomme sykdommer. Behandling er derfor gratis i Norge. Også behandling av mycoplasma genitalium blir dekket for dem som har testet seg på MSOs stand på Klamydiadagen.

Hvordan kan jeg unngå å bli smittet?

Legestudentens råd for å unngå smitte er enkelt.

– Bruk kondom. Kjønnssykdommer smitter primært ved ubeskyttet samleie, når mikroorganismer fra et område av kroppen som er infisert overføres til en annen persons hud eller slimhinner, opplyser Skjærseth.

Powered by Labrador CMS