Kusmautbrudd i Bergen

Til tross for at det ikke er meldt nye smittetilfeller i Trondheim på halvannen måned, skal tolv studenter i Bergen være smittet.

Publisert Sist oppdatert

I september ble det varslet om et kusmautbrudd blant studenter i Trondheim. Per dags dato er det i alt 143 som er bekreftet smittet og ytterligere 29 mistekte tilfeller. Det er ikke meldt nye tilfeller i Trondheim siden 1. januar i år, ifølge smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune.

Fakta

Kusma:

• Kusma er en betennelse i spyttkjertler forårsaket av kusmavirus. Oftest er det ørespyttkjertelen som er angrepet, men også andre spyttkjertler i munnen, bukspyttkjertelen og testiklene kan være betente.

• Etter at kusma-vaksine er blitt innført i barnevaksinasjonsprogrammet (MMR-vaksinen) er kusma blitt en uvanlig tilstand, men spredte utbrudd forekommer fortsatt.

• Det første symptomet er gjerne lett feber i noen dager før pasienten merker ømhet på kinnet og smerter ved tygging, etter hvert synlig hevelse av ørespyttkjertelen (på kinnet foran øret).

• Man regner med at pasienten er smittefarlig fra ca. syv dager før kjertelhevelsen oppstår og ca. syv-ni dager etter at kjertelhevelsen startet.

Kilde: NHI

I går varslet Bergen kommune om et nytt kusmautbrudd blant studentene. Også i november var det et utbrudd med fire smittede. Nå skal antall smittede i Bergen ha økt til tolv.

Ifølge NRK Trøndelag anbefaler Sagvik at de som ikke har tatt to runder med MMR-vaksinen bør ta denne som et forebyggende tiltak.

Powered by Labrador CMS