Gjør sykkelen vårklar

Her er noen enkle sjekkpunkter for å kunne gjøre sykkelen din klar for våren på egen hånd.

Publisert Sist oppdatert

Man trenger ikke å levere inn sykkelen til et verksted for å gjøre den klar for sesongen. Det viktigste kan man gjøre selv. Vask, smøring, og sjekk av bremser og hjul er det viktigste å få unnagjort.

Vask

Dette er alt du trenger for vask av sykkel

Å vaske sykkelen jevnlig forhindrer unødvendig slitasje og rustdannelse, og det er derfor viktig å ha en ren sykkel. En bøtte med vann, oppvaskmiddel, og en svamp eller børste er det man trenger for å få sykkelen skikkelig ren. Det er viktig at man kommer til med børsten ved krank, bremser, og gir, der skitten gjerne samler seg. Skyll sykkelen grundig med vann når du er ferdig med vasken.

Her kan det samle seg skitt og møkk, vær grundig når du rengjør

Rens og smøring

Når du først er i gang kan det være lurt å smøre gir- og bremsewire i samme slengen

Det neste steget er å gi kjede og krans en grundig rens. Det finnes mange dyre produkter til dette formålet. Diesel eller parafin på en sprayflaske fungerer imidlertid utmerket, og koster mindre enn produkter man finner på sykkelbutikker. Spray diesel på kjede og krans, og skrubb forsiktig med en tannbørste til kjedet blir rent. Skyll restene grundig av med vann når du er ferdig med rensen.

Disse bremseklossene er klar for utskiftning

Når du har unnagjort rensen, må du smøre kjede og tannhjul med olje. Bruk olje som er beregnet på bruk til sykkel, og ikke bruk for mye olje, da det kan tiltrekke seg støv og skitt. Det kan være lurt å smøre gir- og bremsewirene i samme slengen, slik at disse sklir fritt (hydrauliske skivebremser har ingen bremsewirer).

Kontroll av bremser, gir og hjul

Se til at dekket ikke er slitt eller har sprekker og andre skader. Pump dekket opp innenfor anbefalt lufttrykk – dette står på siden av dekket. Spinn hjulet rundt, og se etter ujevnheter i felgen. Dette kan også kontrolleres ved å bremse i fart: Hvis bremsehendelen «pumper» kan det være skade i felg eller bremseskive.

Test bremsene for å sjekke at de har god nok bremsestyrke. Sjekk at bremseklossene ikke er ujevnt slitt, og om det er nok belegg igjen. Kontroller også at styre og hjul ikke er løse. Stram eventuelt til, eller la noen sakkyndige gjøre det for deg.

Sjekk også for slitasje på kjede og krans. Dersom kjedet er slitt vil det glippe når man tråkker hardt på pedalen. Sjekk at alle girene fungerer. Hvis de ikke vil skifte, eller hopper mellom girene, må man foreta justeringer og eventuelt bytte deler. Har du ikke har kompetansen selv, så lever inn sykkelen til et sykkelverksted eller be en kyndig venn om hjelp.

Powered by Labrador CMS