Marianne Andenæs som skal representere studentenes interesser overfor våre folkevalgte.

– Studenter skal gjennomsyre dagsorden

Nyvalgt NSO-leder Marianne Andenæs setter både studenter og behovet for økt stipend på agendaen hos politikerne

Publisert Sist oppdatert

I april valgte Norsk Studentorganisasjon (NSO) sin nye leder, statsvitenskapsstudenten Marianne Andenæs fra Universitet i Oslo. Hun er ikke fremmed for å forvalte store mengder penger, og skyr verken å arbeide i korridorene for å fremme studentenes interesser, eller å være synlig i offentligheten.

Fakta

Marianne Knutsdotter AndenæsAlder: 26 år.Aktuell som: Ny leder for Norsk Studentorganisasjon (NSO).Studerer: Master i statsvitenskap ved Universitet i Oslo.

Tiden framover vil være preget av kampen for at studiestøtten skal bli bundet opp mot folketrygdens grunnbeløp.

Les også: Studenter setter seg i gjeld på grunn av lav studiestøtte.

– I dag er det slik at studentene får relativt mindre å rutte med hvert år, fordi studiestøtten ikke øker i takt med kostnadsveksten ellers i samfunnet. Dermed er studiestøtten i en nedadgående trend, selv om vi rent tallmessig mottar mer for hvert år som går, sier Andenæs.

Arbeidsledigheten kan bli et problem

Andenæs tror den største utfordringen det kommende året ligger i at NSO ikke er den eneste interesseorganisasjonen som ønsker å få gjennomslag for sine saker. Blant annet kan nedgangstider på arbeidsmarkedet skape problemer for NSO. Samtidig mener hun at nettopp arbeidsledigheten er et påskudd for å lytte til studentene.

– Det er desto viktigere å satse på kunnskap i økonomiske nedgangstider, da det er utdanning som er nøkkelen for omstilling i arbeidslivet, sier hun.

Studieåret 2016-2017 kommer til å bli viktig for NSO. Først ønsker det nye arbeidsutvalget å implementere målsetningene som ble vedtatt på landsmøtet i april, og deretter sette fokus på organisasjonens arbeid opp mot politikere. Den nye ledelsen har allerede ytret at de ønsker at studentene skal gjennomsyre både partiprogrammer og politiske debatter i det kommende året.

– Vi kommer til å jobbe opp mot partiene, spesielt inn mot det kommende stortingsvalget, sier Andenæs.

Sikring av undervisningskvaliteten

Andenæs og NSO ønsker også å sette et tydelig fotavtrykk på den kommende stortingsmeldingen om utdanningskvalitet. Et punkt de ønsker gjennomslag på gjelder sikring av undervisningskvaliteten.

Les også: Flere institutter på NTNU anvender ikke studentenes tilbakemeldingssystem.

– Vi ønsker blant annet å jobbe for forbedret tilbakemeldingssystem til foreleser, slik at studentene får mer ut av av selve undervisningen, sier hun.

For å kunne få større gjennomslag for NSOs saker ønsker Andenæs å benytte det brede spekteret av kompetanse innad i organisasjonen for å nå fram til politikere med sine kampsaker, på både lokalt og nasjonalt plan.

– Ved å etablere en slik rutine kan vi danne byggesteiner som de som kommer etter oss kan fortsette videre på, sier hun.

Powered by Labrador CMS