Får ikke velge egen redaktør

Journalister i K7 Bulletin frykter en kritisk redaktør vil tape popularitietsvalget dersom studenforeningen til NHH får det siste ordet.

Publisert Sist oppdatert

Den 21. april skulle det velges ny redaktør til studentavisa K7 Bulletin, men ingen kandidat stilte til valg. Samtidig med valget går debatten i Bergens studentaviser om pressefrihet og ytringsmangfold.

Fakta

K7 Bulletin er studentavisa på NHH (Norges Handelshøyskole) i Bergen

NHHS er studentforeningen ved NHH. Medlemmene i NHHS stemmer over hvem som skal bli nye redaktører i avisen hvert år.

Eksterne redaktører uten redaksjonell erfaring vant valget i 2014, noe som førte til at flere journalister i K7 sluttet for å starte studentavisa Stoff

Forslag til ny valgordning ble lagt fram 21. april. Forslaget ble ikke vedtatt av styret i NHHS.

I år er det ingen som har stilt som redaktør for K7 Bulletin

Bakgrunnen for debatten er valgordningen til studentforeningen til Norges Handelshøyskole (NHH). K7 bulletins ansvarlige redaktør velges av studentforeningen ved NHH, der hele studentmassen har stemmerett, de har også rett til å avsette redaktør hvis de er uenige.

Nåværende valgordning ha ført til at eksterne søkere uten journalistisk erfaring kan velges inn som redaktør, noe som skjedde i 2014. Da forlot flere journalister avisen for å starte en ny. Valget har blitt kritisert av tidligere K7-journalister for å være et populæritetsvalg.

Tidligere nyhetsredaktør i K7 Øyvind Fredriksen er blant dem som stiller seg kritisk. Han mener avisa burde ha et eget styre som innsetter redaktører.

– Så lenge redaktørene står i fare for å bli kastet for å skrive kritiske saker, kan det begrense en del stoff i redaksjonen, sier Fredriksen.

Presseetisk kritikkverdig

Ansvarlig redaktør Haakon Resaland i K7 Bulletinen sier til Studvest at det er pressetisk kritikkverdig å skulle bli valgt av den samme studentorganisasjonen som en senere skal ha som jobb å kritisere. Fredriksen sier dagens valgordning ikke praktiseres ved andre aviser og nevner at andre pressestøttede aviser som Klassekampen og Dagens Næringsliv innstiller egne redaktører.

– At studentene ved NHH velger redaktør for studentavisa er som om staten skulle valgt redaktørene i Dagens Næringsliv, sier han.

Fredriksen har sammen med andre tidligere journalister lagt fram forslag om ny valgordning, de vil ha en ordning hvor avisa har et eget styre som innstiller redaktør. Forslaget de fremmet om en provisorisk løsning hvor journalistene selv valgte redaktør ble stemt ned av styret i NHHS på torsdag.

– Et eget styre vil styrke legitimiteten til valget, det burde likevel ikke forhindre eksterne i å søke, men vil sikre en mer legitim valgprosess enn det er nå, sier Fredriksen.

Utbryteravis

Under redaktørvalget i 2014 ble mannskorist Kristian Horn Hellenes valgt inn som ansvarlig redaktør mot daværende nyhetsredaktør i K7 Anne Eitrem. Hellenes hadde ikke tidligere journalistisk erfaring. Eitrem og flere andre journalister valgte da å bryte ut for å starte en egen og uavhengig studentavis. De tidligere K7 journalistene opprettet avisa Stoff i 2015.

– Vi ønsket større redaksjonell frihet enn det vi fikk på den tiden i K7, vil ville velge egne saker, skrive bredere og kunne fortsette med kritisk journalistikk, sier Eitrem.

Hun legger til at det gjøres mye i dag for å få K7 Bulletin på rett redaksjonelt kjøl igjen, men hun kritiserer valgordningen.

– Det var dagens valgordning som gjorde at vi brøt ut, sier Eitrem.

Både Fredriksen og Eitrem mener dagens valgordning må endres for at avisa skal kunne fungere som et pressefritt og kritisk organ mot studentforeningen.

Nye alternativer

På et foreningsmøte på torsdag forrige uke la flere av K7 Bulletins tidligere medlemmer fram endringsforslag til valgordning. Leder i kjernestyret Vegard Bækkedal sier forslaget som ble lagt fram ikke kunne vedtas.

– Styret var ikke fornøyd med at det bare var alternativ til enten eksternt eller internt valgt, sier Bækkedal

Styret jobber nå sammen med ansvarlig redaktør for K7 om en ny ledelsesmodell. Det nye forslaget skal fremmes på foreningsmøtet til høsten.

Når ingen stiller foregår redaktørvalget internt. Det formes et redaktørteam av kjernestyret i NHHS som velger en redaktør.

Hvordan valget blir til høsten avhenger av hvilken ny modell styret vedtar ved neste foreningsmøte.

Powered by Labrador CMS