Leder: Mørkemannen vant i denne omgangen

Unødvendig endringsfrykt avgjorde valget om å inkludere flere frivillige til Samfundet.

Tekst: Martin Gundersen, Redaktør Under Dusken

I dag finnes det bare noen få på Studentersamfundet som er gjengmedlemmer, altså frivillige, uten stadfestet rett på fullt medlemskap. Det medlemskapet gir er blant annet rett til å stemme i Storsalen. En lovendring foreslått 27. april kunne endret dette.

Les også: -Jeg er ingen fryktspreder

Disse kjennetegnes av at de enten er spesielt ønsket av Samfundet eller at de er i en lignende livssituasjon som en hvilken som helst annen student. Blant annet tar Diversegjengen og Studentmediene opp unge voksne utenfor Nokutgodkjent høyere utdanning. For oss i Studentmediene er dette typisk fotografer og tegnere som studerer ved kreative fagskoler. Disse fagskolene er ikke underlagt Nokut, og oppfyller derfor ikke Samfundets §1 første ledd.

Disse medlemmene gis likevel rett til å bli frivillige på Huset. Der har de alle plikter og krav, uten de samme rettighetene. Det er kun smålighet og endringsfrykt som hindrer disse medlemmene muligheten til å kjøpe det røde kortet.

Legger vi motargumentene til grunn, vil lovendringene i ytterste konsekvens føre til en profesjonalisering av Samfundet. Det betyr at heltidsstudenter vil bli fortrengt på Samfundet og at enkelte gjenger vil kreve spisskompetanse for å søke. I dag er det i underkant av ti medlemmer som er i denne situasjonen. Ikke akkurat mange tatt i betraktning at Samfundet har omlag 1 800 frivillige.

I Diversegjengen er det allerede et krav om fagbrev for å jobbe som elektriker. Dessverre er sannheten at arbeidet ellers ikke ville vært mulig å utføre uten den type kompetanse. Samfundet ville istedenfor være nødt til å ansette elektrikere om ikke mange nok heltidsstudenter søkte. Dette ville virket langt mer «profesjonaliserende» enn at noen flere får tilgang til å jobbe gratis for å delta i et fellesskap.

Det er naturlig at rettigheter og plikter følger hverandre. Derfor var det ekstra problematisk at tidligere Samfundetleder Per Fridtjof Larssen raljerte mot det han mener er å «åpne slusene» på Storsalens talerstol den 27. april. Hans påstand om at det vil være umulig å vinne de neste ledervalgene uten å fri til disse medlemmene faller på sin egen urimelighet. Usikkerheten han sprer skader Samfundets evne til å ta rasjonelle beslutninger. Heldigvis for ham falt forslaget med 69 stemmer for, 17 mot, og 32 blanke, da lovendringer krever to tredjedels flertall. Om forslaget på nytt legges fram burde han holde mørkemannen inni seg, ingen er tjent med en fryktspreder på talerstolen.

Rettelse: Denne lederen ble først publisert i Under Dusken #08, 03. mai. I den trykte versjonen skrev vi at Videokomiteen har tatt opp medlemmer som ikke oppfyller kravene for Nokutgodkjent høyere utdanning. Det stemmer ikke, og feilen er nå rettet opp for nettutgaven.

Powered by Labrador CMS