Magi ved midnatt

Sigur Rós trollbinder.

Publisert Sist oppdatert

Torsdagens største begivenhet, Sigur Rós, går på scenen bare ti minutter etter at Todd Terje har spilt ferdig settet sitt. Folk haster fra den ene konserten til den andre for å få med seg hele spekteret av hva musikk kan by på.

Sigur Rós starter settet sitt bak et lysteppe. Det er ingen å se på scenen. Lysshowet danser over scenen og publikum - og for et show det er. Det er en opplevelse i seg selv å få se det til tider eksplosive, til tider delikate lyset leke seg. Etter to låter går teppet endelig opp. De kunne nok vært tjent i å ha løftet det etter én - det er faktisk lettere å holde på publikum når publikum kan se deg.

Sigur Rós forstummer.

I én og en halv time leverer bandet, låt etter låt etter låt. Det er lite å høre fra vokalistens munn annet enn ett og annet takk, men det er greit. Sigur Rós forstummer. Det er umulig å høre de vakre tonene uten å bli rørt. Overalt rundt meg står kjærestepar og svaier, men samtidig har jeg aldri sett så mange enslige på konsert som står stokk stille og bare stirrer intenst.

Det er et alt eller ingenting-sett. Dersom du liker Sigur Rós elsker du det. Dersom du synes det er litt for spesielt eller for mye av det samme vil nok konserten føles i lengste laget. Det er nok også derfor volumet fra publikum økes i det volumet fra bandet synker. Det er synd, for de vakreste, sareste tonene kommer nettopp under disse låtene, og det blir vanskeligere å nyte det når du må forsøke å ignorere to skrålende venninner som tar selfies.

Men Sigur Rós er drevne og publikum snakker aldri lenge om gangen. De har en egen evne til å spille de mest eksplosive låtene samtidig som at følelsen av ro brer seg og alt føles fint. Når bena blir så vonde at jeg begynner å svaie ufrivillig setter jeg meg ned, men opplevelsen blir ikke verre av den grunn. Det er elektrisk, det er magisk, det er alt en som aldri har fått gleden av å se bandet før kunne ønske seg.

Jenta som går foran meg ut av festivalområdet gråter med venninnen sin. For min del kan ingen såre bein eller vond rygg ta fra meg denne opplevelsen. Dette er ikke noe du vil gå glipp av. For et band. For et show.

Powered by Labrador CMS