Du er ikke alene - halvparten stresses av studiet

Tre av ti mener arbeidsmengden på studiet er «for stor».

Publisert Sist oppdatert

I en undersøkelse gjort av TNS Gallup på vegne av NTNU i utgangen av 2015 kommer det fram at 45 prosent av studentene i stor eller meget stor grad er stresset på grunn av studiene. Undersøkelsen ble også gjort på alle høyskolene som fusjonerte med NTNU for å få en helhetlig oversikt over læringsmiljøet.

– Resultatene fra NTNUs egen undersøkelse går mot forestillingen om at studenter jobber for lite, sier Jone Trovåg, leder av Studenttinget ved NTNU.

Leder av Studenttinget, Jone Trovåg, er bekymret for studentene som ikke får støtte hjemmefr

Gjennomsnittlig jobber en student 37 timer ved NTNU, 16 timer av disse er «organiserte», altså forelesninger, gruppearbeid, og kollokviegrupper.

– Ingen kan leve på studielånet, sier Trovåg, som trekker fram at det viser at NTNU-studentene jobber heltid med studiene samtidig som åtte av ti studenter også har en deltidsjobb.

Studenttinget: – Kan skape klasseskiller

Ifølge Trovåg bidrar det lave studielånet til at studentene kommer i en skvis: enten får de støtte hjemmefra ellers så må de ha en deltidsjobb ved siden av studiene. Spesielt på flere av studiene ved NTNU hvor det er høy arbeidsmengde kan dette bli et problem, og gi grobunn til negativt stress for de mindre priviligerte.

Prorektor for undervisning Berit Kjeldstad ved NTNU er enig i at studielånet er for lavt. Hun trekker fram at NTNU ved flere anledninger har spilt inn dette nasjonalt.

– Vi legger opp til at studentene kan være heltidsstudenter, og vi forventer at innsatsen deres er hundre prosent, sier Kjeldstad.

Det er arkitektstudiet som troner på toppen med 49 arbeidstimer i uka, etterfulgt at medisin (45 timer) og sivilingeniør (41 timer). Resterende studier i undersøkelsen ligger under 40 timer i uken.

– Hva mener du om at arbeidsmengden på enkelte studieprogram er over den normerte arbeidstiden i Norge på 40 timer?

– Forskrifter på nasjonalt nivå gir mulighet til å ha studieprogram med arbeidsmengde mellom 1 600 og 1 900 timer per studieår. Fordeles disse timene innenfor studieåret blir planlagt aktivitet for noen studier mer enn 40 timer i uka. Derfor er det forventet at studentene arbeider mer enn 40 timer i uken, sier Kjeldstad.

Stress er også positivt

– nVi må nyansere hva stress innebærer, sier Kjelstad, og legger til:

– På NTNU har vi mange studenter med høye ambisjoner, og vi tilbyr krevende studier.

I undersøkelsen kan en lese: «de som opplever større grad av stress, er også mer fornøyde med studiet sitt og trives bedre som student. Selv om sammenhengen ikke er sterk, kan det virke noe overraskende.» Samtidig er det slik at de som studerer mest føler mer stress enn andre.

Det gjør at blant annet seks av ti arkitektstudenter og fire av ti sivilingeniørstudenter opplever arbeidsmengden som for høy. Likevel er det lite negativ konkurranse mellom studentene, og flertallet oppgir at de trives som student. Der fire av fem trives, er det kun tre prosent som sier det motsatte.

– En livsstil

Michelle Schmidt går tredjeåret på arkitektlinjen ved NTNU. Hun forteller at de har et godt arbeidsmiljø med mange motiverte studenter.

Studiet er mer praktisk enn vanlig ved NTNU og studentene får sin egen arbeidspult fra første semester. Hun mener selv at arkitektstudentene stort sett trives selv om noen kan sitte «lenger enn de nødvendigvis trenger».

– Vi forholder oss til mange tidsfrister og det er en kultur for å gjøre det bra innad i miljøet. Det gjør at vi presser hverandre til å levere, og slik blir det en livsstil, sier Schmidt, som studerer over 40 timer i uken. Samtidig som hun jobber deltid på en dagligvarebutikk, og hun har dermed ingen fridager i uken.

– Her er det viktig å gi alt, og vi vet hvor mye arbeidet vårt har å si for framtiden vår, sier Schmidt om studiet.

Powered by Labrador CMS