Israeldelegasjonen - noen tanker fra Studenttinget

Det offentlige rom har bugnet av meninger om NTNUs potensielle «oljesamarbeid» i Israel. Hvorfor har ikke Studenttinget laget et vedtak på dette enda?

Tekst: Sondre Stai, internasjonalt ansvarlig i Studenttinget NTNU

Ifølge Nent (Den nasjonale etiske komité for naturvitenskap og teknologi), har «forskningen et selvstendig ansvar for egen rolle i samfunnsutviklingen». Det vil si at det er viktig for forsknings- og utdanningsmiljøer å problematisere og drøfte ringvirkninger av deres eget arbeid, men i prosjekter med innfløkte og omskiftelige konsekvenser blir det for enkelt å ha en for/mot-mentalitet.

Selv om Børge Brende tidligere har anbefalt å utvise varsomhet angående oljeprosjekter i Israel, har han også sagt at «boikott av Israel er ikke norsk politikk». Som studenter mener jeg at vi skal stille kritiske spørsmål og gi Bovim noe å bryne seg på med høy stadighet, men burde vi egentlig legge konkrete føringer som ikke gjenspeiler et bredt samarbeid med både Israel og Palestina, slik som norsk politikk har lagt til rette for? Å ta et prinsippielt standpunkt mot forskningssamarbeid i enkeltnasjoner vil være i strid med gjeldende studentpolitikk om større satsning på Open Access og vern av akademisk frihet.

Som styremedlem i SAIH (Studentenes og Akademikerenes Internasjonale Hjelpefond), har jeg vært med på å vedta et velformulert posisjonsnotat om akademisk frihet, og der står det blant annet: «The universities have a special position in society, as their mission consists of an independent and systematic search for knowledge». Universitetenes autonomi mener jeg vi studenter skal stå inne for, samtidig som vi skal stille de vanskelige spørsmålene og til tider være en stein i skoen.

Personlig liker jeg ikke tanken om at NTNU-kunnskap potensielt skal kunne brukes til oljeutvinning på de okkuperte Golanhøydene; det er slikt som holder meg våken om nettene. Likevel ønsker jeg ikke å skrive et sakspapir til Studenttinget enn så lenge. Jeg vet alt for lite om konsekvensene et slikt standpunkt kan ha for israelske studenter, og jeg synes at det er viktigere å ha et overordnet mål om bredt samarbeid med både Israel og Palestina, enn å være imot dette konkrete prosjektet.

Powered by Labrador CMS