Nanopartikler til topps

Torsdag 29. september konkurrerte ni doktorgradsstipendiater i Trondheim om plassen i den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix. Seieren gikk til Sofie Snipstad og Katie Aurand.

Publisert Sist oppdatert

–Dette var kjempegøy og spennende. Nå må jeg lade opp på nytt og holde på fokuset til finalen på lørdag, sier Sofie Snipstad som kapret førsteplassen.

Fakta

Forsker Grand Prix:

  • Nasjonal konkurranse i forskningsformidling blant doktorgradsstipendiater
  • Regionale finaler har blitt holdt i fire byer, Stavanger, Oslo, Bergen og Trondheim før to deltagere fra hver by møtes i den nasjonale finalen i Bergen lørdag 1. oktober
  • Fra april til september har deltagerne fått tett oppfølging og veiledning
  • Vinneren kåres av publikum og et dommerpannel
  • Den regionale finalen er en del av Forskningsdagene, en festival som varer fra 21. september til 2. Oktober

Sammen med Aurand vender hun nå snuten mot Grieghallen der de skal møte andre regionalvinnere fra både Oslo, Stavanger og Bergen.

Vil effektivisere cellegift

Vinner Sofie Snipstad.

I alt ni doktorgradsstipendiater har i seks måneder forberedt en fire minutters presentasjon av forskningen sin, der fokus på formidling, framlegging av metode, resultater og nytteverdi. Begge forsker på nanopartikler, men har siktet seg inn på ulike anvendingsområder.

Snipstad holder til på Institutt for fysikk, der hun kapsler inn cellegift i nanopartikler. Disse partiklene lager gassbobler som gjennom bruk av ultralyd kan styres og sprekkes i områder med kreft. Gjennom denne metoden angriper cellegiften kun det kreftrammede cellene, og ikke de friske cellene. Aurand ønsker å benytte nanopartikler for å kunne utnytte oljereservoarer.

– Slik det er i dag så ligger halvparten av oljen igjen i reservoarene fordi vi ikke klarer å få opp restene. Med mine nanopartikler ønsker jeg å endre dette, sier Aurand som kom på andreplass.

Vil vise bredde i NTNUs forskning

Et av formålene ved den regionale finalen i Forsker Grand Prix er å vise bredden av fagfelt som forskes på ved NTNU. Prosjektleder for konkurransen i Trondheim, Gunnar Kåre Hansen, forteller at det er et ønske fra arrangørenes side at så mange fakultet som mulig er representert blant deltagerne.

–Vi ønsker å se variasjon både innenfor tematikk og fakultet. Hvert år får vi rundt 30-50 søknader. Det er gøy å se et slikt engasjement, sier Hansen.

Deltagerne hadde alle ulike forskningsfelt, der temaer som «modeller for god forskning», «hva stillhet kan fortelle oss om følelser», «innovativ eldreomsorg» og «matematikk i aerodynamikk» ble presentert.

–Det viktigste for oss er at publikum får en forståelse av hva deltagerne forsker på, hvorfor de gjør det og hva de ønsker å oppnå. Våre deltagere har ulike ambisjoner, men det viktigste er å være klar over egen målsetting, sier Hansen.

Verdige vinnere

Ifølge Hansen er det flere grunner til at akkurat Aurand og Snipstad stakk av med seieren under gårsdagens regionalfinale. Han mener at de begge er gode representanter for alle deltagerne som stod på scenen. Framføringene falt godt i smak hos både dommerpanelet og publikum.

–Sofie og Katie klarte å holde på tilhørernes oppmerksomhet hele veien. De har begge kompliserte fagfelt, men de klarte å forklare og tydeliggjøre problemstillingene sine på en god måte, sier Hansen.

Nyttig lærdom

Vinner Sofie Snipstad legger ikke skjul på at det har vært en bratt læringskurve de siste seks månedene.

–Å delta på Forsker Grand Prix er så mye mer enn kun finalekvelden. Dette har vært en lang og givende prosess, og kvelden i går var bare en liten del av det. Dette er bare kirsebæret på kaka, sier Snipstad.

Powered by Labrador CMS