Frykter tap av lesesalplass

Studenter er redde for å plutselig miste lesesalplass i eksamensperioden. Studieavdelingen mener det er nok plasser, men at de blir gjort utilgjengelige av studenter som ikke følger reglene.

Publisert Sist oppdatert

– I løpet av to uker har jeg måttet bytte lesesal to ganger, skrev en student til Under Dusken.

Denne studenten er én av mange som er bekymret for lesesaler som stenger uten at nye plasser blir gjort tilgjengelige, og datasaler som blir utleid til utenforstående.

– Dette skjer midt i eksamensperioden, uten forvarsel. Som om det ikke er vanskelig nok å finne lesesalplass fra før, skrev den samme studenten.

– Vi er flere sinte studenter som mener at NTNU fortjener en skikkelig runde med kritikk, skrev en annen.

Tilbud ikke godt nok

Disse meldingene kom som følge av en beskjed om at en lesesal i realfagbygget skulle stenges omgående. Martin Akselsen går 3. året på Ingeniørvitenskap og IKT, og er én av de som bruker denne salen daglig.

– Plutselig kom det inn to vaktmestere som fortalte at lesesalen blir stengt dagen etter på grunn av ombygging, sier han.

Dette viste seg å være en misforståelse mellom Eiendomsavdelingen og vaktmesterne, så da Martin og andre studenter tok kontakt med NTNU angående salen ble det klart at den ikke skal stenge før etter jul. Men Akselsen er fortsatt bekymret for mangel på plasser generelt.

– Jeg er på lesesalen her hver dag, sammen med mange andre. Jeg antar at flesteparten av studentene jobber best i lesesal, og det tilbudet som skal erstatte lesesalplassene er ikke godt nok, sier han.

Ingen dedikert plass

Jan Sverre Rønning er rådgiver i Studieavdelingen og har blant annet ansvar for å koordinere bruk av lesesaler og felles undervisningsrom. Han mener mye av bekymringen blant studentene har oppstått fordi de tror de har dedikerte plasser. Dette har ikke vært tilfelle for laveregradsstudenter siden 2012.

– Ingen laveregradsstudenter har rett til å ta av en egen plass, med mindre fakultetet deres har finansiert det. Man kan forlate pulten i én og en halv time, men når man forlater salen må pulten ryddes og alle personlige eiendeler fjernes, sier han.

Studieavdelingen får stadig meldinger fra studenter om at pulter ser «bebodde» ut, selv om det ikke sitter noen der. De har spesielt fått meldinger om dette angående salen det er snakk om her.

– Når studentene ikke respekterer «clean-desk»-tanken vår mister vi kapasitet, og studentmassen blir skadelidende. Mange opplever tomme lesesaler med alt fra bøker til kaffekokere på pultene. Dette er ikke innenfor forutsetningene til Eiendomsavdelingen og Internutvalget, og det finnes oppslag i hver lesesal hvor reglene står skrevet, sier han.

Mer gruppearbeid

I eksamensperioden har flere undervisningsrom blitt åpnet for bruk av studentene, og Rønning henviser til Innsida for en oversikt over alle ledige leseplasser på de forskjellige campusene.

– Vi erfarer at studenter leser på andre måter enn på lesesal og det er mer trykk på grupperom enn før. Undervisningsrommene kan fungere utmerket til gruppearbeid, sier han.

Han forsikrer også om at det vil komme lesesalplasser på U1 arealet som bygges nå.

– U1 blir et sammensatt areal, med både gruppebord og tradisjonelle lesesalplasser. Vi ønsker å skape et fullstendig tilbud i nærområdet, så du kan velge om du vil sette deg sammen med noen eller om du vil sitte for deg selv.

Stephanie Buadu går 4. året Ingeniørvitenskap og IKT og sitter i studentrådet. Hun er enig i at det er for få lesesalplasser, og ytrer bekymring for hvordan U1 arealet i kjelleren på realfagbygget ser ut foreløpig.

– Det har blitt satt opp sofagrupper som man kan sitte rundt, som i en kantine. Det er ikke en lesesal, men heller et fellesareal hvor man kan henge og snakke, sier hun.

Powered by Labrador CMS