Skrekk i teknologiens tid

Black Mirror snubler i sin tredje sesong, men imponerer når den legger fra seg skrekkfokuset.

Publisert Sist oppdatert

Teknologi er ganske skummelt. Komiker Charlie Brooker brukte det som et utgangspunkt da han skapte Black Mirror. Antalogi-serien tar inspirasjon fra serier som The Twilight Zone og Tales From The Crypt, og hver episode fortelles som en enkeltstående historie innen science fiction-sjangeren. Det spesielle med denne sesongen er at den produseres av Netflix, og med det virker det som om budsjettet har økt et par hakk.

Serien er definitivt velprodusert. Dialogen er realistisk og fengende, lydbildet er variert og levende, og kinematografien er sterk. Det som virkelig hever serien er hvordan det blir noe mer enn en presentasjon av diverse teknologiske «what if»-scenarioer og en advarende pekefinger. Skaperne bak serien er mer interessert i å vise hvordan teknologi kan utnyttes, enn hvordan den er farlig, noe som krever at det menneskelige settes i fokus. Dette hjelpes av de sterke skuespillerprestasjonene som er tilstede i bortimot hver eneste episode.

Til tider blir dessverre tematikken for lik tidligere sesonger. Noen av episodene føles heller som de er laget for nye seere uten noe forhold til serien, noe som blir unødvendig på en plattform som Netflix, hvor alt uansett er tilgjengelig. I tillegg virker det som om flere av episodene, som for eksempel «Playtest», virker mer interessert i å leke seg med et detaljert narrativ enn å gjøre noe nytt. Noe som ikke nødvendigvis er en uting, men blant de andre episodene framstår den ganske substansløs.

Derfor er det kanskje ikke overraskende at de beste episodene er de som klarer å skille seg fra Black Mirrors etablerte image. «Nosedive» og «San Jupiniero» er to episoder som i mindre grad vektlegger skrekkfortelling, men som heller setter karakterene i fokus. Spesielt sistnevnte kommer sterkt ut av dette, og ender opp som en av årets beste tv-episoder. Hvis Black Mirror klarer å balansere tematikk like godt som den balanserer de ulike skrekkscenarioene, går serien en lysende framtid i møte. Hvis ikke står den i fare for å bli mindre treffende enn den tidligere har vært.

Powered by Labrador CMS